Психично болен уби бивш затворник, след почерпка за работата по наводнението

DenNews.bg
05.12.2010
размер на текста:

Убийството станало пред очите на Иванка Попова. Снимка: dennews.bg

Психично болен мъж уби бивш затворник, след почерпка за добрата работа в спасителната акция при наводнението в Дупница вчера. 30-годишният Васил Попов наръгал в шията с нож 54-годишният Михаил Балтов при свада между двамата, разпалила се в дома на Васил в дупнишкото село Самораново.
Пряк свидетел на кървавата драма станала майката на 30-годишния мъж Иванка, която днес не можеше да се прибере в дома си, защото той беше запечатан от полицията.
Жената плачеше в двора на къщата си, в която живее само със сина си, освидетелстан още като ученик като страдащ от олигофрения. По думите й Васил спрял лекарствата преди 5-6 години за да може да работи.
„От тях много му се спеше, а той искаше да работи. Като престана да пие лекарства не съм забелязала да е станал агресивен или да създава проблеми. Лошо е, че се хвана с Михаил, защото той много го малтретираше и биеше. Пред очите ми го е ритал. Двамата бяха равни в работата към временната заетост, но Михаил все на шеф се правеше на Васко и го караше да работи за двама, докато си пиеше ракията в кръчмата”, обясни за dennews.bg Иванка.
Вчера тя сготвила вечеря и чакал сина си да се прибере. Той и Михаил били извикани по спешност от кмета на Самораново Николай Ангарски и се включили в акцията при наводнението в Дупница.
„Пълниха чували с пясък при старата автогара в Дупница. Аз бях с тях. От 16:30 до 19 часа бяхме в Дупница, после се прибрахме. Не съм очаквал да стане такава беля. Скоро след това при мен дойде Иванка разплакана и викнахме линейка и полиция”, каза Ангарски, който е роднина на Васил. По думите му момчето се развалило в последните години и често молел да го черпят с ракия в кръчмата.
По думите на Иванка вчера Михаил пил ракия, а Васил вино. Двамата отишли в дома й. Разговаряли, а когато Иванка помолила сина си да си ляга той отказал.
„Беше пийнал. Каза че не иска да си ляга още, но Михаил скочи и го бутна на леглото. Сина ми си удари главата в едно желязо на рамката на кревата, но успя да стане. Скараха се и Михаил пак започна да го натиска да си ляга. Васил тогава скочи грабна ножа от масата и го удари. В първия момент помислих, че е засегнал само дрехата му, но после видях че има кръв. Веднага изтичах при кмета и като се върнах Михаил беше мъртав”, разказа още жената.
Преди години Михаил убил баща си при подобна битова свада, като го ударил с чук по главата. За това лежал в затвора 15 г. След освобождаването му успявал да си намери работа само по програмите за безработни.
„Днес, който ме види казва, че ще свидетелсва, че сина ми е действал при самозащита. Всички знаят че е добро момче. Не е умен, но е физически здрав и все иска да помага. Ходи работи на хората, гробове копае и малко пари взима, защото и неговия баща като почина преди 5 г. едва го погхребахме”, плаче Иванка.
Васил Попов е задържан за 24 часа. Образувано е досъдебно производство.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети