Общината описва щетите на наводнените домове в Дупница

Засега хората разчитат само на себе си

Десислава Панайотова-Янкова
05.12.2010
размер на текста:

Къщите и дворовете са покрити с кал и боклук. Снимка: dennews.bg

Комисия към община Дупница описва щетите на наводнените в Дупница домове. Засега пострадалите разчитат на себе си и близки, като вече започнаха да почистват домовете си и да спасяват подгизналата покъщина.
Най-засегнатите къщи, разположени срещу някогашния Рибарник вече са освободени от плена на Джерман и Тополница, но водата е оставила след себе си гъста покривка от кал и боклуци. Под напора им се е свлякла оградата между къщите на Капланови, които вчера вечерта бяха евакуирани и семейство Георгиеви.
Щетите са огромни, но засега общинарите обещали помощ само за почистването. Не е ясно дали ще може да се помогне финансово на пострадалите.
„На цялата оправия бедствието ни върна в детската градина. Сега поне 5 г. трябва да работим само за да възстановим унищоженото. Не знам как ще искараме зимата, защото вългищата и дървата ни са унищожени. От 3 кубика дърва са останали няколко наръча, а другото сигурно вече е в Гърция”, обясни Искра. Парното котле също е пострадало, унищожени са мебели, домашна техника, дрехи, дори и част от зимнината. Под кал и боклук е е градината на Капланови.
В същото положение са й съседите им. Днес Асен и Детелина Асенови цял ден говорят по телефоните с клиентите, чиито шест коли вчера бяха наводнени. Автомобилите са повредени, като Асен ги е изкарал от халетата за да съхнат. Приятели на синът им пък помагаха в почистването на помещението използвано за сервиз от Асен.
„Кметът дойде сутринта до тук и обеща да изпрати фадрома, за да се почисти по-бързо калта”, уточни Детелина.
Реките Джерман и Тополница, чиито корита се сключват точно при най-пострадалите домове, вече са се върнали в коритата си, като са оставили в наводнените площи купища наноси и боклуци.

Снимки вижте в рубриката "Денят в снимки"

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети