Наводнението блокира дупнишко семейство в къща

Две фамилии пред фалит заради огромни щети, реките Джерман и Тополница заляха бащината къща на прокурор Ивайло Василев

Десислава Панайотова-Янкова
04.12.2010
размер на текста:

Искра Капланова и семейството й са блокирани на втория етаж на къщата си. Снимка: dennews.bg

Дупнишко семейство е напълно блокирано в наводнената си къща, намираща се до последните светофари в посока столицата при някогашния Рибарник. Искра и Дончо Капланови са намерили спасение на втория етаж на къщата, като в момента са блокирани без отопление и електричество. Дончо едва успял да изведе 72-годишната си майка от обитаемия първи етаж и да я пренесе на гръб през прозореца преди придошлите води да залеят цялото семейно имущество. В момента към къщата на Капланови и съседните имоти прииждат едновременно водите на реките Джерман и Тополница, защото точно в този участък коритата им се събират. И все пак Капланови са късметлии, че имат втори етаж на къщата си, защото съседните домове и халета са напълно необитаеми. Участъкът е под 1,70 м вода от сутринта, но хората не са получили помощ нито от пожарна, нито от общината. Електричеството в наводнените домове е спряно от пострадалите, а не и от аварийни екипи на електроразпределителното дружество ЧЕЗ.
В съседство до дома на бедстващото семейство е и бащината къща на прокурор Ивайло Василев. Съседи са спасили ловджийските му кучета в последния момент. Те задържали муцуните си над водата, като се изправяли на задните си крака.
Две семейства са пред фалит, защото водата е заляла халета, в които мъжете са държали скъпо оборудване и инструменти. Всичко е унищожено, а хората нямат застраховки.
На място екипът ни завари депутатът Емил Гущеров, общинският съветник от ГЕРБ Крум Милев и бизнесменът Ивайло Константинов. Те само констатираха с поглед нивото на реките Джерман и Тополница и дори не разбраха, че Капланови са блокирани в дома си. Все пак Крум Милев оставил телефонният си номер на едното от пострадалите семейство, за да му се обадят ако имат нужда от помощ.
„Нямахме време да спасяваме имуществото. Успяхме само да излезем през прозореца, за да се качим по външните стълби към втория етаж. Мъжът ми пренесе майака си на гръб и после веднга изключи тока, за да не пострадаме. Имаше опасност от късо съединение защото за секунди водата нахлу и заля контактите и електрическите уреди. Цялата ни покъщина е под вода, дървата и въглищата за зимата ще имаме да ги гоним в река Струма”, обясни викайки през прозореца на втория етаж Искра Капланова. Сега жената и цялото семейство се молят дъжда да спре и водите на реките да се приберат поне до понеделник, когато са на работа. В момента фамилията е на тъмно и студено. Страх ги е да пуснат електричеството, а въглищата и дървата им са отнесени.
Къщата на Асен и Детелина Асенови е залепена за тази на Капланови. Двамата имали време колкото да пристигнат от жк „Бистрица” където сега живеят, и да измъкнат в последния момент родителите на Асен.
„Като дойдохме водата вече беше заляла къщата и бързахме да извадим свекъра и свекърва ми. Когато ги измъквахме, водата беше над гърдите ми вътре в къщата”, обяни Детелина. Със съпругът й обаче не мислят как ще ремонтират наводнената къща, а как ще изплатят 6-те коли на клиенти, които били в халето до къщата за ремонт. Автомобилите са унищожени напълно, само покривът на едната се показваше над водата. „Колите са нов внос и още нямаха застраховки, а всяка от тях е за над 5 000 лв. Унищожени са и всичките ми инструменти и машини. Не мога да мисля какво ни чака сега, дано поне клиентите проявят разбиране, макар че цял ден ми звънят притеснени”, обясни и Асен.
Наводнението е фатално и за семейството Георгиеви, чиято къща е от горната страна на Капланови. Под вода е сграда, в която са държани инструменти и машини за хиляди левове. Щетите в къщата им също са огромни.
„Звъняхме и на пожарна, и на Гражданска защита. Казаха ни само, че работят. Какво работят, като всички стоят долу на Наковия мост, а ние тук сме под вода? Мъжът ми си губи работата, защото той изкарваше прехраната ни с тези машини”, притеснена разказваше Георгиева.
Всички пострадали обясниха, че нямат застраховки и осъзнават, че ще трябва сами да се спрявят с щетите от бедствието.
„Да ни помогнат ли? Кой? Някои си стоят на топло в общината, а тук бедстваме. Бедните хора като нас нямат пари за насъщния, та за застраховки ли да имаме? Нямаме, защото парите не стигат!”, каза Детелина. И все пак Асенови и Георгиеви са доволни, че поне има къде да се приберат на топло.
Сигнал за бедстващите семейства до кмета Атанас Янев подаде dennews.bg по искане на самите пострадали. Той заяви, че в общината е сформиран щаб и се работи.
Пострадалите се надяват да бъдат подпомогнати финансово от общината, тъй като за бедствието според тях носи отговорност и местната управа. За укрепване и поддържането на коритата нищо не е направено.
„Ние вече сме над 50 години, но за първи път ни се случва такова бедствие. Преди години имаше проблем, но тогава в дворовете влезе 4 пръста вода. Токова нещо не сме очаквали. Но сега и кмет, и депутати да ни помогнат, защото все ние обикновените хора страдаме”, моли се Асен.


Още за бедствието в Дупница и региона очаквайте по-късно
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети