Изявление от Църковно настоятелство при храм „ Св. Четирдесет мъченици „ и „ Св. Арх.Михаил”гр.Сапарева баня

dennews.bg
30.12.2010
размер на текста:

Като настоятелство ние считаме, че сме длъжни да дадеме нашата гледна точка по въпроса отноно отпуснатите средства от Дирекция по „ Вероизповеданията” към Министерски съвет гр.София.
1.В началото на 2010 год. за изграждане на храм „Св.Арах.Михаил”гр.Сапарева баня ни бяха нужни средства за строежа. При един разговор с господин Росен Тимчев отец Вергил споделя за проблема и той обещава,че ще съдейства чрез партия ГЕРБ да бъдат отпуснати 30 000,00 лв. Отец Вергил му предоставя количествено стойносттна сметка за строежа и банкова сметка на църковното настоятелство в банка ДСК. След известно време получава писмо , че са отпуснати 5000,00 лв. за ремонта от дирекция по вероизповеданията,умедомява настоятелството и започнахме да чакаме да се получат парите.В самото писмо отец Вергил и членовете на настоятелството не съм обърнали внимание,че сметката която се цитира не е сметка на църковното настоятелство, понеже не я знаем на изуст.При следващи разговори с Тимчев за това , че парите още ги няма по сметката на настоятелството Тимчев обяснява , че те са пренасочени от дирекцията за храма в с. Овчарци.
На 07.12.2010 год. отец Вергил позвънява на телефона изписан на писмото от дирекцията и от там му казват , че парите са преведени на 04.05.2010 год. и до 15.12.2010 год. трябва да се отчетат в дирекцията. След още един разговор по телефона със служители от дирекцията по техен съвет подадохме сигнала до прокуратурата. В сигнала ние искаме :
Моля да проверите на кой е сметка : BG 58 UNCR 7000 1519351736 по която са преведени средствата, тъй като считам, че е извършена злоупотреба с посочената сума, преведена от Дирекция по вероизповеданията като субсидия и да бъдат възстановени на храм “ Св.арах.Михаил” .
Приложение: Писмо 02-18-236/30.04.2010 г. МС Дирекция „Вероизповедания”
2.На 27.12.2010 год. от ГЕРБ Дупница поискаха номера на банковата сметка на църковното настоятелство и ние им я предоставихме.
3.На 28.12.2010 год. по сметката на църковното настоятелство са преведени 5000,00 лв. от Росен Ангелов Тимчев, за което ние разбираме на 30.12.2010 год. след като взехме извлечение от банка ДСК.
4.На 29.12.2010 год. отец Георги Паликарски по телевизия Рила съобщава, че парите винаги са били по сметката на църковното настоятелство и той лично е проверил това преди една седмица т.е.двадесет и втори декември.
Дотук с фактите – не обвиняваме никого , убедени сме , че прокуратурата ще си свърши работата и истината ще излезе на яве,но искаме да зададеме някои въпроси:
1. Защо господин Тимчев превежда по сметката на настоятелството сумата от 5000,00 лв. ?
2. Ако е станала неволна грешка защо не са преведени още май месец , а са похарчени, което е установено от прокуратурата и едва след започване на прокурорската проверка т.е.след почти осем месеца се възстановяват по сметка на настоятелството?
3. За колко сребърника се продаде отец Георги и на кого за да говори от името на църковонто настоятелство неистини , без даже да е разговарял с нас или да е идвал в Сапарева баня за да направи каквато и да е проверка?
Приложение: Извлечение от банкова сметка на ЦН

 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети