Д-р Василева спечели конкурса за управител на болницата в Бобов дол

Оцеляването на хирургично отделение под голям въпрос, близо 1 млн. лева дългове отказват инвеститори

Десислава Панайотова-Янкова
29.12.2010
размер на текста:

Д-р Василева (вляво) ще се бори за оцеляването на болницата. Снимка: Архив

Д-р Красимира Василева спечели конкурса за управител на общинската болница „Д-р Стоян Сантев” в Бобов дол. Тя беше и единствен кандидат за поста, който досега заемаше като временно изпълняващ длъжността.
Въпреки че нямаше конкуренция за горещия от дългове и проблеми шефски стол тя представила бизнесплан за управление. В началото на следващата година изборът й трябва да бъде утвърден от Общински съвет и едва след това ще бъде сключен 3-годишен договор за управление.
„Всички ние в болницата и надявам се в общинска администрация и ОбС ще продължим битката за спасяване на болницата”, коментира за dennews.bg д-р Василева посочвайки, че има решение на общинските съветници за евентуална приватизация, която би могла да се превърне в спасителен план.
Огромните дългове трупани в продължение на близо 10 години и възлизащи към днешна дата на почти 1 милион лева обаче отказват инвеститорите, обясни кметът Грети Алексова.
Евентуален купувач трябва да извади 1 500 000 лв. за първоначалната цена, след това да изплати дълговете и да направи инвестици за поне милион, за да разработи болницата и да върне пациентите.
Като евентуален купувач на болницата неофициално се спрягат фирми близки до енергийния бос Христо Ковачки, но крайната цена от над 3 милиона лева бави приватизацията.
Според кмета Алексова лоша шега изиграва закона за здравето, където е записано, че парите от приватизацията не могат да бъдат похарчени за покриване на дългове, а само за капиталови разходи за здравеопазване. Това означава, че печалбата от евентуална продажба може да отиде за ремонт и апаратура, но не и за покриване на задълженията. Така цената за инвеститорът става двойна, а пък при евентуална продажба на 100% общината няма да може да вложи парите в болницата, тъй като тя ще стане частна.
Все още се бави изготвянето на информационния меморандум от болничната администрация, който ще даде яснота и за това кой ще носи отговорност за изплащане на дълговете след приватизацията-дали общината или новият собственик.
Под голям въпрос за идната година е оцеляването на хирургичното отделение. Ако то не може да покрие стандартите, работещите отделения в Бобов дол ще останат само вътрешно и детско. Очаква се да бъдат намалени и броя на клиничните пътеки.

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети