Отворено писмо: Сръбската омраза помрачи Коледа

DenNews.bg
29.12.2010
размер на текста:

Снимка: blogspot

На 28 декември 2010 година Културно-информационен център „Босилеград” и Столична община София организираха Коледна музикална програма с участие на дядо Коледа и певците Джина и Валентин Асенов. По този повод на ГПП „Рибарци-Олтоманци” сръбските митнически власти след тричасово задържане на изпълнителите на програмата, са ги принудили да върнат в България коледни подаръци за деца на стойност около 150 лева.
С оглед на грубото поведение на служителите и ниската стойност на върнатите подаръци, ние смятаме, че става дума за поредна шовинистична проява на сръбските власти имаща за цел да унижи и злепостави представителите на българската култура и българските деца в Босилеград и да помрачи празничното им настроение. Имайки предвид, че миналата година, когато съорганизатор на Коледната програма беше община Босилеград, същите изпълнители са били пропуснати без задържане и преглеждане на подаръците, ние смятаме, че поведението на сръбските митнически власти е целенасочено и незаконно и има за цел да огорчи и настрои децата и техните родители срещу КИЦ „Босилеград” като институция утвърждаваща българската национална и културна идентичност правата и интересите на българите в Западните покрайнини.
Коледната програма по повод Рождество Христово, вместо да ни обединява в добротата и вярата в християнските ценности, се превърна в повод за проява на национална омраза и нетърпимост срещу българските деца и срещу представителите на българската култура. Това поведение противоречи на православието, добросъседските отношения между сръбския и българския народ, кандидатурата на Сърбия за членство в ЕС и на духът на международните документи защитаващи достойнството и правата на детето.
КИЦ „Босилеград” изразява огорчение и загриженост както от зачестилите шовинистични прояви на сръбските държавни служители, така и от липсата на енергични и ефикасни действия от страна на България, с които да ги защити от тях, и за пореден път призовава правителствата на двете държави да се отнесат сериозно към все по-нарастващата сръбска омраза към българите. Също така, призоваваме представителите на Европейската комисия и на международните правозащитни организации и организациите за защита на правата детето да установят постоянен мониторинг на територията на община Босилеград.


Председател на КИЦ “Босилеград”

Иван Николов
 

Най-четено

Темите от "Вашият глас"

Етикети