Млади сформират спасителен отряд за Туристическото дружество в Дупница

Ако не започне да действа 101-годишната организация ще бъде изключена от БТС

27.12.2010
размер на текста:

Николай Табаков и Росен Мутафчийски. Снимки: dennews.bg

Спасително звено, разграничаващо се от съдебните спорове за шефското място в Туристическото дружество „Рилски езера” в Дупница, се появи на бял свят с кампания във „Фейсбук”.
Поводът за нея е опасността от изключване на 101-годишното дружество от Българския туристически съюз поради липса на дейност. Докато Павел Михайлов и Михаил Бояджиев водят спор в съда, за това кой е управител, младите са се натъкнали на тревожно писмо от БТС, в което се казва, че дружеството ще бъде изключено, а на Министерство на правосъдието ще бъде предложено да се прекрати дейността му като юридиеско лице с нестопанска цел.
За да не се случи това е нужно получените приходи от наемите на хижите „Рилски езера” и „Скакавица” благодарение само на които в касата на дружеството от наемателя „Рила спорт” влизат от 70 000 до 100 000 лв. на година да се харчат за нуждите на членовете и „удоволетворяването” им, се казва в заклюението на писмото.
От него става яно още, че заплатата на Павел Михайлов като председател от 2006 г. до 2009 г. е скочила от 413 лв. на 850 лв.
За последаната година разходите надвишават приходите. А самата заплата е в разрез с Устава на дружеството, тъй като в него е записано, че председателят е на обществени начала. Дори и да има взето решение за определяне на възнаграждение на Михайлов, които е първият шеф със заплата, то е нелигитимно, тъй като е в противовес с Устава.
Движещият мотор на дружеството са туристите ветерани, които представляват над 95% от членската маса.
От години младите хора, които искат да развиват дейност се държат настрана от Михайлов, чиято единствена дейност е екскурзии и срещи с почерпки с ветераните и певческият хора на ветераните.

Част от писмото от БТС.


Въпреки това инициатори на сформирането на отделно крило от млади хора, ангажирани с туризма и екологията, Верадина Павлова, Росен Мутафчийски и Николай Табаков казват, че целта е не конфронтация с ветераните, а спасяването на ТД „Рилски езера”. Именно за да не вземат страна инициаторите ще сформират отделно звено и ще разработят план с дейности за идната година. Целта им е до пролетта да има няколко мероприятия, но те да не бъдат отчитани нито от единия, нито от другия председател като тяхна работа.
В плана им се казва, че екскурзиите за ветерена ще бъдат запазени, но наред с това ще се правят походи, катерене, рафтинг, парапланеризъм, екскурзии, зелени и еко училища, лагери и сътрудничество с други дружества.
„Никога младите не са губили интереса си към туристическото дружество, но така се действаше, че те да не бъдат приемани за членове и да нямат право на глас. Интересен факт е, че в отчетите на Михайлов дори беше записано изкачването на връх Мон Блан от един от спасителите без дружеството да му е дало и една значка. Наистина той е член, но експедицията му по никакъв начин не беше подкрепена от Михайлов, а той я отчете като дейност”, коментира Табаков.
В момента съдът върна като председател на дружеството Михаил Бояджиев, който е отворен към идеите на младите. Само за месец са събрани 50 молби за членство и организаторите на новата структура са оптимисти, че ще бъдат приети.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети