Дупничани си честитиха Коледа с хор „Св. Иван Рилски” в храма

Шпалир от просяци посрещаше и изпращаше вярващите

DenNews.bg
25.12.2010
размер на текста:

Хор "Св. Иван Рилски" не за първи път изнася концерт в храма. Снимки: dennews.bg

 

 

 

Мъжкият хор „Св. Иван Рилски” направи още по-тържествена празничната атмосфера за Коледа с изпълненията си в храм „Св. Георги Победоносец” в Дупница днес. Стотици вярващи, които минаха през централната черква, за да запалят свещ и да се помолят на празничната литургия, оставаха да послушат ангелогласните изпълнения на хористите. Концертът вече се превръща в традиция, а самият хор е част от всяка културна и празнична програма в града.

Възрастни и деца извиха опашки за свещи, както вътре в храма, така и пред павилиона в предверието. По няколко минути се чакаше и пред иконите на Божията Майка, където дупничани оставяха паричката от коледната питка.
С пожелание за здраве познати и приятели се срещнаха пред олтара на храма, докато отвън предприемчиви тумби просяци чакаха милостиня.
По традиция шпалири от просяци посрещаха и изпращаха вярващите. Находчива майка беше пуснала четирите си деца с клонки да сурвакат хората срещу стотинки, докато тя самата пушеше цигара и наблюдаваше как върви „бизнеса” от шадравана в храмовия двор. Това пък възмути „абонираните” за мястото роми. Заканите между лагерите помрачиха настроението на някои, но в края на краищата щедри не само по празниците българи даваха на просяците не само пари, но и питки и баници.


 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети