Прокуратурата поряза жертвите на „Наглите” за парите за отпуките

dennews.bg
22.12.2010
размер на текста:

Жертвите на отвличания на „Наглите” няма да могат да си получат обратно парите за откупите, които са дали за своето освобождаване, съобщава news.bg.
Това стана ясно по време на днешното заседание по делото срещу групата за отвличания, в което пострадалите се конституираха като граждански ищци или частни обвинители. Съставът на Софийски градски съд не допусна исковете за имуществени вреди, които представляват основно платените откупи. В мотивите си магистратите отбелязаха, че прокуратурата не е повдигнала обвинение за изнудване и затова искането за парично обезщетение за имуществени вреди е неоснователно.
Като граждански ищци не бяха допуснати майката на пострадалия Джорджио Марков и бащата на Илиян Цанев, защото лицата, предали паричните суми за откупа, не се явяват пострадали по делото.
Обвиняеви по делото за отвличания са Ивайло Евтимов, Прокопи Прокопиев, Даниел Димитров, Кирил Кирилов, Павел Петков, Любомир Димитров, Цветозар Славчев, Радослав Лебешковски и Митко Лебешковски.
Жертвите на „Наглите" поискаха общо 3 млн. 170 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди.
Илиян Цанев поиска 400 хил. лв., Михаил Краус - 500 хил. лв., Джорджио Марков претендира за 120 хил. лв. обезщетение. Денислав Величков иска 150 хил. лв. за неимуществени вреди и още 50 хил. лв. за нанесена средна телесна повреда. Ангел Бончев претендира за 250 хил. лв. обезщетение и допълнително поиска от похитителите си 100 хил. лв. за двата отрязани пръста на лявата му ръка. Съпругата му Камелия Бончева поиска 250 хил. лв., Георги Георгиев - 150 хил. лв., Васил Маникатов - 300 хил. лв. Киро Киров претендира за неимуществени вреди в размер на 200 хил. лв., Борислав Атанасов - 200 хил. лв. и Румен Гунински - 500 хил. лв.
Пострадалите Мехмет Чакър и Борислав Динев са частни обвинители по делото, но не поискаха парични обезщетения от групата за отвличания.
Адвокатът на един от обвиняемите Павел Петков- Илиян Василев поиска отвод на двамата прокурори по делото Бисер Кирилов и Антония Близнакова. Според адвокат Василев, прокурорите са извършили закононарушение, тъй като не са привлекли като обвиняеми двама души от групата за отвличания- Валентин Михайлов и Найден Недев, които за пълни самопризнания в досъдебното производство вече са основни свидетели на прокуратурата.
Адвокат Василев поиска и връщане на делото, но съдът прецени, че няма достатъчно основания нито за връщане, нито за отвод на прокурорите. Василев заяви, че прокурорите са лично заинтересовани от изхода на делото и допълни, че имат интерес да заличават или прикриват доказателства, уличаващи двамата свидетели.
Защитникът каза пред съдебния състав, че вината за нарушението не е на прокурорите Бисер Кирилов и Антония Близнакова, а на висшестоящо над тях лице от прокуратурата. Василев не спомена конкретно име, но заяви, че лицето никога няма да застане с името си по това дело.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети