НОИ сваля шапка на сивия сектор, само той запазва работни места в криза

Бум на пенсионирането отчитат през 2010 г.

DenNews.bg
21.12.2010
размер на текста:

За следващата година са нужни повече пари за пенсии.

Шефката на Националния осигурителен институт Христина Митрева призна, че в условията на финансова криза сивият сектор е полезен. Осланяйки се на подобен извод от международна конференция на осигурителните институции, тя е категорична, че в икономически трудни моменти сивият сектор е стабилен и дори нужен, защото запазва работни места. Според нея той е полезен, когато заетите в него са под 20%.
На последната си пресконференция за годината Митрева обяви още, че черно на бяло е регистриран рекорд по отношение на пенсионирането през тази година. До 6 декември 2010 г. в НОИ са подадени с около 19% повече заявления за пенсиониране в сравнение със същия период на 2009 г. Затова и за следващата година се очаква по-високи разходи за пенсии.
Стана ясно, че се отлага решаването на съдбата на средствата в Сребърния фонд. Митрева обясни, че работната група, която трябваше да реши как да се „въртят” парите във Фонда, е разделена в позициите си. Част от членовете й са за по-свободен режим за инвестиране на средствата, а другата за по-консервативен подход. Обмисля се дали част от парите в Сребърния фонд да се използват за финансирането на големи инфраструктурни проекти, а другата са за това средствата да отидат за индексиране на пенсиите.
Митрева посочи, че в други страни, където съществува Сребърен фонд, средствата в него се използват единствено за пенсионната система. Шефката на НОИ съобщи още, че се водят преговори със Световната банка, която да ни изпрати екип. Той ще ни консултира как да инвестираме средствата от Сребърния фонд, информира news.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети