Застраховките не важат за ремонтирано без документ жилище

Избиването на стени, затварянето на тераси с цимент и всякакви реконструкции по блоковете са колкото актуални, толкова и опасни

Десислава Панайотова-Янкова
20.12.2010
размер на текста:

Собственици укрепват терасите си след реконструкция с такива железни подпори. Снимки: dennews.bg

В търсене на простор, удобство и може би малко промяна в дома реконструирането на жилищните сгради се превърна в истински хит в последните години.
Собственици на апартаменти в блокове и кооперации масово избиват стени за да разширят стаите си, запечатват тераси за да имат зимни градини, правят дупки в подовете за да си осигурят шика на мезонет...
Колкото и актуално да е решението за организиране на домашната среда, то не само загрозява общия вид на градовете и кварталите, но е и опасно. Както за устойчивостта на сградите, така и за обезщетяването по застраховки при бедствия.
Спокойни от липсата на контрол от страна на общината и РДНСК собствениците сякаш се заразяват един от друг и не се замислят как ще се отрази един прост и евтин начин за разширяване на жилището на сигурността на собствените им домове и джоб.
„Дори и при сключена застраховка обезщетение при възникване на инцидент едва ли ще бъде изплатено, ако вина за проблема има ремонта по жилището.

 

В правото си са единствено клиентите, които имат пълна документация и разрешителни за извършване на ремонти,

 

които влияят на целостта и здравината на сградата. Документи, които да доказват, че експертите са заключили, че дадената реконструкция няма да бъде опасна и няма да е причина за инцидент или да усложни такъв”, обясняват застрахователни агенти.
Попитан преди време кметът на Дупница благосклонно обясни, че хората са притиснати от теснотията и неудобството на старите панелни жилища и няма нищо лошо, че се опитват да изградят уюта си. Освен това Атанас Янев изтъкна, че няма намерение да пуска общински специалисти на хайки за реконструкциите, които на практика са незаконно строителство. Цифрата на дупничани потърсили съвет и разрешително от техническата служба в кметството за година не надхвърля броя на пръстите на ръцете.
Така модната тенденция за реконструирането на апартаментите не се спира нито от контрола на институциите, нито от явните вече сигнали, че цената на удобството ще излезе непосилно скъпо при бедствие. Независимо дали е природно или е причинено от човешка ръка.
А сигнали за проблеми създадени от „домашните” инженери и архитекти вече са на лице. Като случаят с подаващият блок на улица „Св. Иван Рилски” в Дупница, чиито стени са напукани, а тераси са клюмнали под тежестта на идеята на собственик на апартамент на последния етаж да „остъкли” терасата си с улични павета. Наистина след намесата на кмета балконът беше оголен от тежестта им, но надали съседите му сега могат да сключат застраховки на жилищата си.

 

Защото застрахователите ще ви откажат полица при видим проблем, възникнал от подобни действи или необмислено строителство.

Терасата на последния етаж на този блок беше "остъклена" с улични павета. От тежеста всички балокони са изкривени.

 

„Имахме случай в едно село, в който собственикът искаше да застраховаме къщата и имота му. Когато отидохме на място обаче видяхме, че къщата необмислено е построена на ръба на пропаст, а буен поток удряше водите си направо в оградата. И то без да е имало проливни дъждове. В такива случаи отказваме застраховки”, обясняват още експерти от бранша.
Явни сигнали за наличието на проблем са и изникващите вече допълнителни конструкции, които собствениците вдигат, за да усилят подаващите под тежестта на ремонтите тераси, например.
При затварянето на балконите с тухли или блокчета увеличава напора на плочата и терасите започват да клякат.
Специалити коментират, че остъкляването познато от едно време не е било толкова опаснно имено заради тежестта на използваните материали.
„Какво виждаме сега? Хората свалят старите стъклени прозорци и запечатват балкона с блокчета или тухли, които са в пъти по тежки. Ако се обърнат към специалист той ще им обясни, че това е опасно и че ако искате остъклена тераса трябва да използвате дограма.

 

Явно обаче хората пестят пари. И вместо да поръчат нови прозорци си определят сами как да се циментират терасата

 

и да се остави само един прозорец”, коментират инженери.
Според тях най-опасни са случаите, в които всички тераси се „циментират”. Така напора става опасен и проблем рано или късно ще се появи.
Архитекти, които са естетите на строителството, пък са на мнение че е време общинските наредби да се прегласуват и контрола да се задейства.
„Не е редно всеки да си прави каквото иска. Да, домът е моята крепост, но градът е на всички. Преди за да си пребоядисаш фасадата трябваше разрешително, а подобни посягания към всички цветове на палитрата за една сграда бяха немислими. Но така става, когато липсват ясни правила и действащ контрол. Не може отговорът на всичко да е кризата и липсата на пари”, категорични са експерти. И казват че освен пари за ремонт, трябва да има и естетика.
„А ако това чувство липсва на собствениците трябва да им се наложи”, допълват те.
И разходка не е нужна за да се видят какви ли не цветове по сградите и чудатости на пишман майстори. От бетонни стени на терасите до жабешко зелено или бебешко розово.
„Точно като във всичко останало ние българите реагирахме на задължителното сиво и бяло по време на социализма за фасада на сградите по детски. Освен това от естетична гледна точка не е редно и разполагнето на простори по терасите на главните улици и площади. Хората в центъра имат достатъчно преимущества с адресите си, но с улеснението има и отговорности. И едната е да се пази фасадата на сградите приятна за окото”, допълват още архитекти.
 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети