Джипитата в Дупница с готов вариант за 24-часово обслужване на пациентите

DenNews.bg
20.12.2010
размер на текста:

Д-р Николова е и общински съветник.

Джипитата в Дупница имат работещ вариант за оказване на 24-часово обслужване на пациентите си. Той обаче може да остане в сила, само ако държавата в лицето на Министерство на здравеопазването, отстъпи от задължителното изграждане на центрове от семейни лекари и даде възможност за преотсъпване на грижата за пациентите на вече обособени такива. Това обясни за dennews.bg д-р Лорета Николова.
„От 5 години ние имаме договорка с Медицински център „Асклепий” да поемат наши пациенти през нощта, за което аз и колегите плащаме от джоба си. Така сме осигурили денонощна грижа за пациентите, а тази формула е доказала ефикасността си. За момента правилата за формиране на центрове от семейните лекари не са изчистени напълно. Има много неясни моменти, но самият здравен министър обясни, че има вариант да работим със вече съществуващите центрове”, каза д-р Николова, която в края на седмицата присъства на срещата на семейните лекари в Пловдив.
Иначе по коефициента, който определя броя на нужните звена, в Дупница трябва да бъде изграден един център от смейени лекари, където около 40-те джипита да дават и нощни дежурства на смени.
За момента лекарите в Дупница не са се събирали на среща за да обсъдят възможността за групиране в общи практики, но д-р Николова е категорична, че това няма как да стане до края на годината.
„Та това решение беше сведено до нас преди десетина дни. И колегите от страната са категорични, че подобни кабинети не могат да заработят от 1 януари”, добави още тя.
Настроението сред гилдията в страната е крайно против изграждането на звена от джипита. На срещата дори е изготвено писмо до министър Стефан Константинов с което се иска пресомисляне на идеята.
„Мнението на колегите е, че много по-добрият вариант е да се преструктурира и подпомогне финансово Спешната помощ. Ако колегите там разполагат с добра апаратура и са финансово обезпечени пациентите ще бъдат обслужвани много по-добре. Явно обаче Спешната помощ е скъпо перо за държавата и за следеащата година отново не се предвижда генерално преструктуриране. Но по-лесното решение би било това, защото изграждането на нова структура изисква време както за организация, така и за стиковане на нещата”, каза още д-р Николова.
На срещата е станало ясно още че МЗ е готово да дава по 0, 11 стотинки на здравноосигурен пациент, за покриване на разходите на лекарите за даване на нощни дежурства.
Това би трябвало да поощри джипитата да се групират в практики. Ако все пак в сила остане варианта в Дупница тези пари ще отиват към МЦ „Асклепий”.
Иначе за следващата година не се предвижда увеличаване на „издръжката” на здравноосигурените пациенти. За всеки човек в списъка си джипито ще взима средно по 1,30 лв.
Според министър Константинов със сформиране на денонощни звена от джипита ще се облекчи работата на Спешна помощ, защото при проблеми през нощта и уикенда пациентите се обръщат за помощ там.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети