Изграждането на сероочистките на ТЕЦ „Бобов дол” с нов график

DenNews.bg
20.12.2010
размер на текста:

За момента ТЕЦ "Бобов дол" е в график. Снимка: Архив

Нов график за изграждането на сероочистващите инсталации на ТЕЦ „Бобов дол” е постъпил в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Това обяви самият министър Трайчо Трайков по време на посещението си в Сапарева баня в събота.
Той е разговарял със собственика на централата- енергийния бос Христо Квачки, който е уверил че обещаните инвестиции за изграждането на сероочистките ще бъдат направени.
„Сега нашата работа е да следим дали този график ще бъде изпълнен”, каза Трайков.
Шефът на ТЕЦ „Бобов дол Владимир Владимиров обаче не пожела да разкрие дали има промени в обявените преди време срокове за покриването на екологичните изисквания наложени от Брюксел и дали вече е избрана фирма за изграждане на инсталациите. Лаконично той посочи, че ще подаде информация когато му дойде времето.
Говорителят на Христо Ковачки Десислава Филипова обясни за dennews.bg, че за момента ТЕЦ „Бобов дол” няма никакво закъснение по процедурите за изграждане на инсталациите и няма повод за притеснение.
„Колегите работят на пълни обороти, защото и Министерство на околната среда и водите и енергийното министерство ни следят изкъсо. Предпроектните проучвания минаха, но по- важното е, че за момента ТЕЦ „Бобов дол” няма закъснение с плана”, обясни Филипова. Както е известно ТЕЦ „Бобов дол” е собственост на консорциум “Енергия МК” на Христо Ковачки.
Сероочистващите инсталации на първи блок трябва да са готови до края на 2011 г. С изграждането им отново може да заработи втори блок на централата, който през 2007-а година беше спрян заради закъснение. Инсталациите на трети блок пък трябва да са готови до 2013 г. Ако изискванията не бъдат покрити в края на 2014 г. може да бъде закрита цялата централа, което ще остави без работа и препитание не само заетите там, но и много фирми и работници предимно от Югозапада, свързани с ТЕЦ “Бобов дол”.
Христо Ковачки вече има проблем с другия негов ТЕЦ- “Брикел“, на който в началото на декември бяха запечатани четири от шестте котела. Централата закъсня с изграждането на сероочистващи инсталации. Останалите две мощности ще работят най-много до края на април 2011 г., след което и те ще бъдат изведени от експлоатация, тъй като централата изчерпа още през лятото разрешените й 20 хил. часа живот за периода 2008-2012 г.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети