Учители от Дупница изкараха наяве грубо нарушение на закона в цялата страна

Педагозите принуждавани да излизат в неплатен отпуск за Деня на будителя, който им е официално отреден за почивка

Даниела Методиева
20.12.2010
размер на текста:

Любка Георгиева ще сезира Инспекцията по труда. Снимка: dennews.bg

Проверка по сигнали от дупнишки учители, подадени до лидера на КТ „Подкрепа” в града Любка Георгиева разкри дългогодишни нарушения на Кодекса на труда в училищата в цялата страна. Оказва се, че за Деня на народния будител- 1-и ноември всички учители са били принуждавани да пускат молби за неплатен отпуск със заповеди на директорите на училищата.
„Това е грубо нарушение на Кодекса на труда, Денят на народните будители е официален празник и за учителите е почивен ден. Подаването на молби за отпуск е грубо закононарушение. Аз подадох сигнал до началника на Инспектората в Кюстендил Радостина Новакова и отговорът й от нея бе, че моето становище е правилно”, коментира пред dennews.bg лидерът на „Подкрепа” в Дупница Любка Георгиева.
На въпроси, отправени към директори на училища защо са издавали такива заповеди, Георгиева е получила отговори, че такова било разпореждането отгоре. Те щели да ги отменят, когато получат ново разпореждане.
„Ако има директори, които не са отменили заповедите си, аз ще саеирам Инспекцията по труда, за да започнат проверки”, категорична е Любка Георгиева.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети