Гущеров и Чукарски на етичната комисия за телефоните подаръци

Цецка Цачева възмутена от поведението на 16-те депутати от ГЕРБ, „Атака”, БСП, РЗС и ДПС

DenNews.bg
02.12.2010
размер на текста:

Цецка Цачева

Народните представители, които доброволно използваха работното си време и служебни автомобили, за да попучат по скъп телефон за подарък в журналистически експеримент ще бъдат предадени на етинчата комисия.
За това се е разпоредил председателят на НС Цецка Цачева, информират нациналните медии.
В експеримента на журналистите Стоян Георгиев от bTV и Теодор Насков от вестни „168 часа” се уловиха депутатът от Дупница Емил Гущеров и избраният с гласове от Кюстендилско Димитър Чукарски и още 14 народни представители от ГЕРБ, БСП, „Атака”, ДПС и РЗС. Единтсвено представители на „Синята коалиция” не са откликнали на примамливите, но фиктивни покани изпратени от бутик кръстен на вонният престъпник Клаус Барби.
„Недопустимо е народни представители в работно време със служебни автомобили да откликват на частни покани, още повече с обещания за подаръци”, цирира Цачева dnevnik.
Според Цачева обаче е недопустимо чрез подобни експерименти да се внушава на обществото, че парламентът не работи, и то в момент, в който мнозинството от депутатите изпълняват съвестно конституционните си задължения. Тя обяви, че ще сезира по конкретния случай комисията по парламентарна етика, борба с корупцията и конфликт на интереси.
"Ще й върнем документите с обратна поща, защото няма нормативен акт, който да се занимава с етиката на депутатите", коментира членът на звеното, който го ръководеше до лятото - Димо Гяуров от "Синята коалиция".
Още в началото на тази година той обяви като приоритет на комисията за бъде приет етичен кодекс на депутатите. Днес обаче обясни, че за да бъде приет такъв документ, трябва да бъде внесен проект за решение за приемане на такъв етичен кодекс с подкрепата на 48 депутати. По думите му той е раздал на парламентарните групи проект за такова решение, но ГЕРБ, ДПС и "Атака" възразили, а БСП "тихо се разсеяли
Депутатът от десницата изрази готовност до дни да внесе текстове в парламентарния правилник за поведението на народните представители в и извън пленарната зала, включително и приемането на подаръци, начина им на изразяване и т.н.
Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев каза, че още днес ще съберат информация от представителите на ГЕРБ за случая и ще разгледат темата на заседание на оперативното ръководство на партията.
Депутатът Емил Гущеров все още не отговаря на телефона си.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети