И без Бойко турбините на ВЕЦ-Джерман заработиха

Министър Трайчо Трайков откри централата над Сапарева баня, изградена с френски инвестиции за 4,16 млн. евро

DenNews.bg
18.12.2010
размер на текста:

Министър Трайков плисна вода, след като беше прерязана лентата на ВЕЦ-Джерман. Снимка: dennews.bg

И без обещаното присъствие на премиера Бойко Борисов турбините на ВЕЦ-Джерман над Сапарева баня заработиха. Лентата на централата преряза министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който закъсня с половин час за откриването насрочено за 11:30 часа днес. Въпреки че организаторите бяха окачили табели към веца от самия вход на Сапарева бяня министерският шофьор поел към Самоков, изпускайки отклонението към курортния град.
Точно на минутата в обявения за официалното откриване час от зацапаните от снега и калта ситроени слязоха представителите на френското посолство и самият пратеник на Никола Саркози Негово Превъзходителство Филип Отие.
Най-рано във вдигната специално за церемонията шатра, в която дори имаше музика на живо в изпълнение на квартет цигулки, влезе председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.
На откриването бяха кметът на Сапарева баня Сашо Иванов и председателят на Общинския съвет Венчо Златанчев.
„Няма опасност за природата и интересите на местните хора, защото ние разрешаваме строежите само на напълно изрядни и законни централи, които гарантират опазването на природата и водните ресурси. В България водата е чиста и вкусна, но за момента се използва твърде малко за енергия. Рализацията на този проект е част от стратегията ни за добив на „зелена” енергия”, отговори на въпрос на dennews.bg министър Трайков. Въпреки че турбините и машините на веца бяха спрени, заради разхождащите се хора, той остана доволен от видяното и пожела пълноводие и успех на инвеститорите.
Строежът на ВЕЦ-Джерман е започнат преди три години. 51% от собствеността е на френската енергийна компания EDF, която е вложила 4,16 милиона евро в централата. Другите 49% са на български инвеститори. Шест работни места са осигурени на този етап, а строителството и доставките на материали и оборудване са направени от български фирми.
ВЕЦ „Джерман”, която е третата централа, изградена от френската енергийна компания EDF EN в България, е с инсталирана мощност 3 мегавата и ще произвежда 10 500 мегаватчаса електроенергия годишно.
От френска страна при откриването на водната централа бе отбелязано, че изграждането на водната централа се увеличава значително делът на произведената от възобновяеми източници електрическа енергия, а избраната технология е много ефективна и позволява работа през цялата година с мощност от 600 до 3 000 киловата.
На официалното представяне стана ясно, че френската компания EDF EN има намерение да вложи 200 милиона евро в изграждането на две фотоволтаични централи. Компанията, която е част от френската група ЕDF е собственик на Хидроенергийната каскада Искър, състояща се от ВЕЦ „Пасарел” и ВЕЦ „Кокаляне”.
За гостите на официалното откриване на водната централа край Сапарева баня организаторите се бяха погрижили да има топли напитки, червено вино, шведска маса с изискани блюда, а на тръгване всички получиха като подарък и по един чадър с логото на френската компания.

 

Снимки вижте в рубриката Денят в снимки
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети