Евгени Марушев: Две знаменателни дати за мъжкия хор в Дупница няма да бъдат отбелязани тази година

dennews.bg
17.12.2010
размер на текста:

Две знаменателни дати за мъжкия хор „Свети Иван Рилски” в Дупница няма да бъдат отбелязани тази година.
Навършват се 120 години от началото на мъжкото хорово пеене в Дупница, което е поставено през 1890-а година в храма „Света Богородица”, и 45 години от създаването му в сегашната форма.
Въпреки това, чествания няма да има заради липсата на средства. Вече две години се опитваме да намерим пари, търсим бизнесмени за съдействие, но по обясними причини не успяхме да направим нищо.
За съжаление Второто издание на Международния фестивал на мъжкото хорово пеене в Дупница се превърна в честване на други формации, а за нас беше забравено. Вярно е, че дупничани бяхме домакини и бе редно да се даде предимство на гостите, но можеше поне да се спомене за нас.
Смея да твърдя, че не би ги имало и хоровия фестивал в Дупница, ако го нямаше мъжкото хорово пеене в града.
25-има сме и трябва да бъдем носени на ръце затова, че поддържаме духа и традиците в този град. Ние не сме професионалисти, но с доброволния си труд имаме много постижения.
 

Евгени Марушев е заместник-председател на мъжки хор „Свети Иван Рилски” Дупница е създаден през 1965-а година в съзвучие със 120-годишните традиции на мъжкото хорово пеене в града. Съставът е носител на редица национални и международни награди, участва в престижни хорови форуми, изнася многобройни празнични концерти в храмове и манастири в цялата страна. Диригентката Магдалена Лобутова е завършила Националната музикална академия „П. Владигеров” – София. От 2006 година тя е ръководител на състава

Най-четено

Темите от "Вашият глас"

Етикети