Генетична мутация излекува болен от СПИН

DenNews.bg
17.12.2010
размер на текста:

Немски лекари са убедени, че са успели да излекуват напълно пациент болен от СПИН. И все пак добрата новина не означава, че е открит ефективен лек за коварната болест, от която страдат над 33 милиона души по света.
Заслугата за изцелението на болния се оказва, че е не толкова на лекарите, колкото на генетична мутация и „късмета” пациента да е страдал едновременно от СПИН и левкимия. За да се избави от рака на кръвта, през 2007 г. болният преживява трансплантация на костен мозък в Берлин. Оказва се, че стволовите клетки на донора са съдържали рядка, предавана по наследствен път генетична мутация, която дава естествен имунитет срещу синдрома на придобитата имунна недостатъчност.
По този начин болният е излекуван както от рак на кръвта, така и от СПИН. Сега, близо 4 години след трансплантацията, ХИВ вирусът не се открива никъде в тялото му.
Резултатите са публикувани в „Blood Journal”. Авторите на изследването, проведено под ръководството на Кристина Алерс, са смятали, че ХИВ все пак ще се прояви отново в даден момент, но така и не се е случило досега.
Други специалисти по СПИН са скептично настроени към откритието. Според тях случаят действително е интересен, но в никакъв случай не може да се прилага масово за терапия на заболяването. Трансплантацията на костен мозък е изключително сложна и рискована процедура, която се прилага само в много тежки случаи на рак, когато всички други средства са изчерпани.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети