Кандидати за власт с дела без имунитет за избори

DenNews.bg
15.12.2010
размер на текста:

Кандидатите за депутати, кметове, общински съветници, президент и вицепрезидент, евродепутати няма да имат имунитет, ако са били задържани или са били привлечени като обвиняеми преди датата на регистрацията си за изборите. Те ще могат да се кандидатират, но в същото време срещу тях ще могат да бъдат повдигани и нови обвинения в хода на предизборната кампания. Ако срещу тях има започнало наказателно преследване например, то няма да бъде спряно, както досега. Няма да могат да излизат и от затвора.
Както и досега обаче кандидатите за власт, които нямта взимане даване със закона ще имат имунитет по време на кампанията.
Юристи от ГЕРБ обясниха, че липсата на имунитет ще е за хора, които в момента на регистрацията са в ареста или са обвиняеми. Не става въпрос за хора, които някога са били задържани, а делата вече са им приключили, допълниха те.
С новите изборни правила ще отпадне също защитата по време на предизборната кампания за застъпниците на кандидатите. Досега и застъпниците също не можеха да бъдат задържали или привличани като обвиняеми. Така спираха временно и делата срещу тях.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети