Бобов дол пише проекти за покриване на щетите от наводнението

Десислава Панайотова-Янкова
14.12.2010
размер на текста:

Общината още не е пресметнала щетите с точност. Снимка: Архив

Община Бобов дол ще пише проекти за засегнатата от наводнението инфраструктура. Наред с това ще се изготви и искане за покриване на щетите до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
Кметът на миньорската община Грети Алекосва обясни, че не очаква финансова помощ от комисията до бъде отпусната до края на годината.
„Други общини пострадаха много повече и не очаквам, че Бобов дол ще бъде сред първите подпомогнати. Но все пак се надявам, че щетите ще бъдат покрити следващата година. След изготвяне на крайната оценка ще подадем официалното си искане”, каза Алексова за dennews.bg.
Затова и общината ще наблегне на изготвяне на проекти за пострадалата инфраструктура-три разрушени подпорни стени, три скъсани водопровода и няколко моста с нанесени значителни щети.
„Единият мост дори попада в друг проект, който вече сме внесли по Оперативна програма „Селски райони”, така че ако получим финансиране по него той ще отпадне от другите проекти”, обясни още кметът.
Първоначалните сметки в Бобов дол са за 3 500 лв. похарчени по неотложните дейности още в деня на наводнението. Що се отнася до засегнатите частни имоти и дворове общината не може да обещае помощ на хората за своя сметка.
Все пак в Големо село, където река Разметаница не за първи път влезе в десетки къщи ще се търси генерално решение. Според Грети Алексова проблемите там идват от високите подпочвени води.
„Още преди години там бяха правени проучвания, но до момента няма конкретно мнение на геолозите какво трябва да се направи. Имахме идея и проект за сваляне на коритото на реката на по-дълбоко, за да се обхванат и част от подпочвените води, но не можахме да кандидатстваме, заради проблеми със собствеността”, добави Алексова.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети