„Вояджър 1” излиза на воаяж извън Слънчевата система

DenNews.bg
14.12.2010
размер на текста:

Междупланетният автоматичен космически апарат "Вояджър 1", чийто полет продължава вече 33 години, наближи края на Слънчевата система. Най-късно след 4 години апаратът на НАСА ще напусне пределите на Слънчевата система и ще навлезе в междузвездното пространство, се казва в съобщение на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (JPL) в Пасадена, която ръководи мисиите на "Вояджър 1" и неговия двойник "Вояджър 2".
Специалисти на лабораторията, изучавайки последните данни, са заключили, че първият апарат, изстрелян в Космоса на 5 септември 1977 година, е навлязъл в зона, където скоростта на слънчевия вятър е спаднала фактически до нулата.
На борда на "Вояджър 1" се намира медна грамофонна плоча със златно покритие. На нея са записани звуци и снимки, изобразяващи разнообразието на живота и културите на Земята. Плочата е предназначена за всякаква форма на извънземен живот или за хора от бъдещето, които биха я открили.
В плочата се съдържа запис на българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска. Тя е поставена редом с Петата симфония на Бетовен, ария от "Вълшебната флейта" на Моцарт, музика на Бах, "Меланхоличен блус", изпълнен от Луис Армстронг, и др.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети