Ковачки купува рудник „Миньор” от фирма „Фундаментал”

Месец преди началото на преговорите Венцислав Алексов отново е прехвърлил дружествения дял на сина си Владимир

Даниела Методиева
13.12.2010
размер на текста:

Енергийният бос Христо Ковачки купува рудник „Миньор” от фирма „Фундаментал”. Сделката е вече към финала, но крайните резултати все още не са оповестени, защото юристите на двете страни оформят документите за подписване на договора. След справка в Търговския регистър стана ясно, че месец преди началото на преговорите за продажба на рудника на 26-и октомври един от съдружниците Венцислав Алексов отново е прехвърлил своите 60 дружествени дялове, всеки на стойност 50 лева на сина си Владимир Алексов. Другият съдружник във "Фундаментал" е фирма „Пегас ТС” ООД, представлявана от Владимир Тодоров Тодоров и Елисавета Вуковска. Двамата имат 120 дяла по 50 лева за общата сума от 6 000 лева.
Фирма „Фундаментал” купи рудник „Миньор” като обособена част на мини „Колош” в ликвидация след явен търг от Агенцията по приватизация през 2005-а година. Началната тръжна цена бе 240 000 лева, а фирмата беше единствен участник в наддаването.
В края на 2008-а година година "Енергия МК", контролирана от Христо Ковачки, стана собственик на ТЕЦ "Бобов дол". Доставките на въглищата за централата до сделката се осъществяваха от мини "Бобов дол", "Открит въгледобив Перник", "Чукурово", рудник "Миньор", които също се контролират от Ковачки.
След приватизацията новият собственик предупреди икономическото министерство, че ТЕЦ "Бобов дол" ще се снабдява с въглища само от мините и прекрати доставките от рудник "Миньор", чиито служители започнаха протести в края на 2008-а година.


 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети