Арестуваха лекари причинили смъртта на бебенце

DenNews.bg
01.12.2010
размер на текста:

Трупчето било захвърлено в боклуци, предназначени за изгаряне.

Четирима лекари за арестувани за смъртта на новородено бебенце в болницата „Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица.
Срещу началника на АГ отделението д-р Димитър Сотиров, акушер-гинеколозите Стефан Лазаров, Михаил Милатович и педиатърът д-р Катя Гецова е образувано досъдебно производство.
Бебето било родено живо, но първоначалната оценка на екипа била, че то е мъртво. Заради това лекарите го оставили в стая само, а случайно преминала в този момент жена от персонала видяла, че то се движи.
Майката на детето е 17-годишно момиче от Лясковец. На нея също й било казано, че е родила мъртво бебе.
След сигнала на жената новороденото било преместено в кувьоз, след това на няколко пъти е извеждано оттам и местено по неясни причини. Детето е починало около 20 часа след раждането.
Тялото на бебето е открито в камера, в която се съхраняват биологични отпадъци, предназначени за изпращане в София за изгаряне, съобщи директорът на полицията във Велико Търново комисар Живко Коцев, цитиран от агенция „Фокус“.
„Това е абсолютно недопустимо и поставя под въпрос редица други раждания и действия в тази болница”, коментира той.
Сигналът в полицията е подаден от майката, която се усъмнила в твърденията на лекарите, уточняват от МВР.
В отделението са изпратени полицаи от Горна Оряховица и Велико Търново, екип на териториалното звено „Борба с организираната престъпност“, съдебен лекар и прокурор. В болницата тече и проверка на Инспектората на здравното министерство.
16 служители на болницата са разпитани, иззета е медицинска документация. Телцето на новороденото е изпратено за съдебномедицинска експертиза в Александровска болница в София, съобщава dnes.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети