Увеличение на пенсиите-когато му дойде времето

DenNews.bg
04.11.2010
размер на текста:

Преди пенсиите трябва да се увеличат доходите.

"Трябва да има архивно стопанство – всички тези скандали за доказването на трудов стаж налагат архивното стопанство, за да се докажат годините, когато изчезне някой работодател".
Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по bTV за пенсионната реформа.
Според него това, което се предлага като реформи, е един устойчив модел през следващите 25 г.
"Ние заварихме над 2 млрд. лв. дефицит във Фонда за пенсиите и един неработещ модел", обоснова се Младенов.
По думите му през 2017 г. дефицитът ще е нула и ще започне натрупване във фонда. Увеличаването на всички пенсии ще стане само когато излезем от дефицита, увери Младенов.
Социалният министър обясни, че това е една устойчива система, която се прави за следващите 20 г.
"В цяла Европа, навсякъде се укрепва държавното обществено осигуряване – основната пенсия, която получава човек и след това се надгражда с частните пенсионни фондове", обясни още министърът на труда.
По думите му е много опасно, ако има само капиталови сметки и няма държавно обществено осигуряване.
"Аз преди години бях в Аржентина и Чили, където моделът беше такъв, че основната пенсия се получаваше не от общественото осигуряване, а от частните фондове, без да се гарантира от държавата това – тотална икономическа криза", разказа Тотю Младенов.
Човек трябва да има една гарантирана пенсия и всичко друго нататък да е надграждане на тази пенсия – това е правилната политика, категоричен е социалният министър.
Тези, които са се осигурявали върху по-малки доходи, ще получат по-малки пенсии и обратното, обясни той.
Трябва да се учим и от грешките, които сме допускали преди години, смята Младенов, като припомни, че политиците през последните години непрекъснато са променяли параметрите.
"Доходите първо трябва да растат и след това пенсиите, а не обратното – няма логика да е обратното, защото тогава се получават дефицитите", заключи Тотю Младенов.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети