БСП сезира главния прокурор за имотите на Цветанов

Казусът с МВР министъра няма да бъде разследван от парламентарна комисия, решиха депутатите

DenNews.bg
04.11.2010
размер на текста:

Според НАП имотите на Цветанов са законни.

Парламентът отказа да създаде временна комисия, която да проучи имотното състояние на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Левите депутати обаче ще сезират за казуса с министъра главния прокурор Борис Велчев.
В подкрепа на проекторешението за създаване на временна комисия бяха 60 народни представители, "против" - 105, а двама се въздържаха. "За" искането гласуваха депутатите от БСП, ДПС, РЗС и един от "Синята коалиция". Йордан Бакалов обясни, че е подкрепил предложението, тъй като това е било становището на парламентарната група, взето във вторник вечерта. Той не можа да каже защо в последния момент групата е променила решението си.
По-късно в кулоарите на парламента депутатът от БСП и бивш конституционен съдия Любен Корнезов посочи, че партията му ще сезира главния прокурор за длъжностно престъпление с цел облага по чл. 282 на Наказателния кодекс и за съставяне на документи с невярно съдържание по чл. 308.
Корнезов посочи, че иска да бъде образувано досъдебно производство и Цветанов да бъде разследван извършил ли е тези престъпления. Според депутата от БСП и бивш общински съветник в София Антон Кутев в периода 2005-2009 г. са сключени 25 договора между "Топлофикация-София" и фирмата Ти Ви Би, от която Цветанов е закупил апартаменти през 2008 г. на занижени пазарни цени. По думите на Кутев само през 2006 г., когато Цветанов е зам.-кмет на София по сигурността, въпросната фирма има 6-7 договора за над 1 млн. лв. Според него няма как Цветанов да не е оказвал влияние върху столичната "Топлофикация" за избор на изпълнители, затова от БСП искат прокуратурата да направи разследване.
Според левицата документите с невярно съдържание са декларациите на Цветанов пред Сметната палата, данъчните му декларации и нотариалният акт за купуване на въпросните апартаменти в столичния квартал "Изток". Сравнявайки декларацията пред Сметната палата от края на 2006 г., когато излиза като зам.-кмет на столична община и встъпителната му декларация като министър от 2009 г. от БСП установяват разминаване. Те са открили доходи, за които няма обяснение от Цветанов. Нотариалният акт според тях е с невярно съдържание, защото цените в него са по-ниски от пазарните.
Вчера пред депутатите Цветанов даде обяснения за доходите си.
Скандалът около имотите му започна преди около три седмици след излизането на бившата барета Алексей Петров от ареста и след сигнал на РЗС. Последва задочен разговор между Цветанов и Яне Янев пред медиите, като се намеси и президентът Първанов. От НАП извършиха проверка на имотите и констатираха, че всичко е законно. За част от парите вицепремиерът съобщи, че са от консултантски договори, но отказа да назове фирмите.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети