Животът на цивилен по-стресиращ от участието във война

DenNews.bg
04.11.2010
размер на текста:

Британски психолози доказаха, че военните в горещите точки на планетата са много по-малко податливи на стрес от служителите в спешната помощ, полицаи и други спасителни служби.
Според проучване на британски експерти в областта на психичното здраве, само един от пет войници, служил в Ирак през януари-февруари 2009 г., показва симптоми на психологически стрес. Пост-травматичен синдром е бил открит при по-малко от 4 процента от войниците.
Лекарите и психолозите отбелязват, че симптоми на тревога и стресово разстройство има предимно при жените и младшите чинове. Те признават, че стреса при тях се причинява от страха да не бъдат убити.
При представителите на гражданските професии по-често се срещат повишени нива на стрес и посттравматични синдроми. Например, служителите на спасителните служби в Обединеното кралство при тестовете за стрес, показват по-високи резултати, отколкото военнослужещите.
Експертите имат обяснение на причините за тази ситуация. Според тях това е свързано с редовната подготовка за борба със стреса, провеждана в армията. Не малка роля при военните има и разработената система за отдих на войниците в почивните дни.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети