С данък „колиба” общините ще вдигат приходите си, прецениха депутатите

DenNews.bg
30.11.2010
размер на текста:

Новият данък ще засегне по-бедните българи.

Въпреки, че се скараха депутатите приеха данък „колиба” с едното извинение, че така общините ще могат да вдигнат приходите си. Според новия Закона за местните данъци и такси с данък ще се облагат имоти с данъчна оценка до 1680 лева.
Зам.-финансовият министър Владислав Горанов защити данък „колиба” обяснявайки, че има населени места в България с по 2-3 жители. На тези населени места се назначава кметски наместник на заплата от 300 лева месечно. В същото това време, по думите на Горанов, жителите на тези малки населени места искат по-добра инфраструктура. Затова и според финансовото министерство трябва да бъде въведен такъв данък.
Ще има недоволство срещу този данък, заяви Корман Исмаилов от ДПС. Румен Овчаров от БСП пък предложи общините сами да решат дали да го въведат или не. Според него този данък може да има смисъл за някои общини, за други пък да се окаже напълно безсмислен. Предложението му обаче не мина.
Припомняме, управляващите се отказаха от данък "лукс", който предвиждаше да се облагат имотите с данъчна оценка над 300 000 лв. Мотивът на финансовия министър Симеон Дянков беше, че Фискалният ефект от него е изключително малък. Министърът обаче първо бе принуден от ПГ на ГЕРБ на оттегли данък „лукс".
В страната има около 5700 имота с данъчна оценка над 300 000 лева.
Днес стана ясно, че данъкът върху недвижимите имоти и върху превозните средства, ще се плаща на 2 части - от 1 март до 30 юни и до 30 октомври на годината, за която е дължим.
На предплатилите от 1 март до 30 април за цялата година се прави 5% отстъпка.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети