Пушенето разрешено само в изолатори

DenNews.bg
03.11.2010
размер на текста:

Солени глоби чакат нарушителите на новата наредба.

Без цигари в кафетата на моловете, зали за пушене, плътно затварящи се врати, проверки с полиция и глоби за запалена цигара на неподходящо място.
Това са част от мерките, залегнали в новата наредба, регламентиращата условията за пушене на закрити обществени места.
На пресконференция в Министерство на здравеопазването експерти и собственици на заведения, в които не се пуши, представиха текста, приет днес в Министерски съвет.
Според наредбата може да се пуши в хотели, хижи, ресторанти, питейни заведения, кафенета, кафе-клубове, барове, кораби, гари и летища, но само ако в тях са направени помещения, специално предназначени за пушене.
Според новата наредба повечето стаи в хотелите ще бъдат за непушачи.
От МЗ уточниха, че тези помещения трябва да са по-малки от 50% от публично достъпната площ на обекта, да са със въздухонепроницаеми стени, механична вентилация и табели, на които е оказано, че в залата е забранено присъствието на лица до 18 години.
Собствениците на заведенията за хранене и развлечения, които са по-малки от 50 кв. метра ще трябва да изберат дали на цялата територия на обекта да се пуши или не.
Ако разрешат цигарите, те ще трябва да забранят присъствието на непълнолетни.
Новата наредба ще влезе в сила един месец след обнародването си в Държавен вестник, а проверките започват от началото на следващата година.
Глобите за едноличните търговци, нарушили наредбата са от 300 до 1500 лв. За юридическите лица тя ще бъда от 500 до 10 000 лв.
Физическите лица, заловени от инспекторите на РИОКОЗ да пушат на неподходящо за целта място, ще бъдат глобявани с от 50 до 300 лв.
Д-р Маша Гаврилова от комисията за защита на общественото здраве уточни, че инспекторите нямат правомощия да искат личните данни на физически лица, поради което в някои увеселителни заведения проверките ще се извършват съвместно с полицията.
Тя заяви, че в нощните заведения пушенето ще бъде разрешено при положение, че има действаща вентилация и не се допускат непълнолетни.
Тя подчерта, че има по-специални случаи, като например моловете чиято площ е над 50 кв. метра, но въпреки това пушачи и непушачи не са достатъчно добре отделени.
По думите й кафенетата в моловете ще могат да приемат пушачи, когато бъдат отделени със стени от останалата площ на магазина.
„Който не може да изпълни изискванията, ще е по-добре да забрани тютюнопушенето в своя обект", заяви още Гаврилова.
От министерство на здравеопазването представиха резултати от социологическо проучване, проведено през месеците април и май.
Според него 2/3 от анкетираните приемат новите мерки и ще ги спазват, а едва 6 % ще се противопоставят изцяло на новата наредба.
Представители на пациентските организации заявиха, че мерките са частични, но все пак това е крачка напред в борбата за забрана на пушенето на обществени места.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети