150 г. затвор за смъртта на хърватски журналисти

DenNews.bg
03.11.2010
размер на текста:

Иво Пуканич и сътрудникът му бяха убити с бомба.

150 години затвор общо получиха шестимата обвиняеми за убийството на хърватския журналист и собственик на изданието „Национал“ Иво Пуканич и неговия сътрудник Нико Франич. След 9-месечен съдебен процес Роберт Матанич получи 33 г. ефективна присъда като организатор на престъпна група. Лука Матанич и Амир Мафалани получиха присъди от по 16 г. за това, че са помагали на Матанич.
Желко Милованович като непосредствен извършител – за това, че е активизирал взривното устройство, е осъден на 40 години.
Боян Гудурич получи 30 г. затвор за това, че от засада е чакал да стреля срещу Пуканич, ако взривното устройство не избухне, а Слободан Джурович е осъден на 15 години затвор за това, че е бил връзката между убиеца и Сретен Йосич.
За същото убийство се води дело и в Сърбия срещу Сретан Йосич – Йоца Амстердам, Желко Милованович и Миленко Кузманович.
Пуканич и Франич бяха убити на 23 октомври 2008 г. при взривяването на бомба, която е била заложена в скутер, паркиран до колата на журналиста.
Остава неизвестен поръчителят на убийството. В първоначалния вариант на обвинителния акт пишеше, че убийството на Пуканич е организирано от Сретан Йосич, който бил платил 1,5 милиона евро за това. Според ревизирания текст обаче отпреди два месеца Йосич не фигурира като организатор, а като такъв е посочено неизвестно лице.
Роберт Матанич се подвизава и у нас, но така и не беше осъден. През 2004 г. той беше обявен за лидер на хърватска група наемни килъри, през 2007 г. срещу него се води дело, но всичко приключи с освобождаването му поради липса на доказателства.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети