Медици и производители на лекарства си поискаха парите с протест

DenNews.bg
03.11.2010
размер на текста:

Лекари в цялата страна излязоха на протести. Снимка: БГНЕС

Над 250 медици от София протестираха пред Александровска болница.
Исканията на медиците са за незабавно изплащане на дължимите суми от страна на НЗОК и Министерство на здравеопазването. Протестът беше и срещу проектобюджета на НЗОК за следващата година. Главният секретар на Българския лекарски съюз Димитър Ленков обясни, че проектобюджетът няма да гарантира стабилност на системата.
Според официалната статистика на здравното министерство за първите три месеца на тази година средната брутна заплата на лекарите в УМБАЛ "Александровска" е 663 лв., в ИСМП "Пирогов" тя е била 1034 лв., за УМБАЛ "Царица Йоанна" – 838 лв., за болницата, която се слави с най – високоплатени лекари - "Св. Екатерина" заплатата е била 1419 лв., в Белодробна болница "Света София" заплатата е била 907 лв. Това са парите за първото тримесечие - когато все още се получаваха допълнителни материални възнаграждения по клинични пътеки. Такива не се получават от юни тази година и така брутните заплати на лекарите намаляват с 30 – 40%.
"Общо взето за лекар с две специалности в университетска болница основната заплата е 720 лв., а сестринската 440 лв. Може да си представите как се полага висококвалифициран труд и каква е мотивацията за работа при толкова отговорна професия", каза д-р Теодора Вълчева, председател на медицинска федерация "Подкрепа".
Днес пред арката на Александровска болница се събраха медици от УМБАЛ "Александровска", УМБАЛ "Царица Йоанна", Белодробна болница "Света София", УАГБ "Майчин Дом", МБАЛ "Св. Иван Рилски" и ИСМП "Пирогов". Протестът им бе организиран от Българския лекарски съюз и синдикатите в здравеопазването. Той бе подкрепен и от Асоциацията на производителите и вносителите на едро на медицинска апаратура и консумативи. Над 100 милиона са просрочените задължения, които се дължат на организацията, каза представителят й на протеста инж. Силвия Петрова. В организацията членуват 30 фирми, които работят с всички болници в страната.
"Искаме до 30 дни да бъдат разплатени дължимите средства на всички здравни заведения и искаме от тези средства приоритетно да бъдат изплатени нашите задължения", обясни Петрова. Задълженията се трупат от края на миналата година, "вече почти една година става и ние не можем да чакаме повече". Силвия Петрова обясни, че всички болници се опитват да погасяват част от задълженията си и припомни, че правителството е въвело схема задълженията на ведомствените болници да преминат през Българската банка за развитие. Те обаче са много малко – около 3-4 и са изчистили до някаква степен задълженията си. "Но тъй като и ние не спряхме доставките си и те натрупаха задълженията си отново и ги натрупаха в повече, така че нищо не се е решило и затова трябва оздравителна програма", категорична е Петрова. Те предлагат да се отпуснат около 400 000 милиона от резерва в здравеопазването и след това да се стартира идеята за правене на реформа. Според Асоциацията все още нищо не е започнало в тази сфера. Инж. Петрова обясни, че "започването на тази реформа ще отнеме поне 6 – 10 години и няма как да стане в рамките на един мандат". "Представяте ли си толкова време ние да чакаме да си получим парите – просто няма да има снабдители в това здравеопазване", категорична е тя. 30 – те фирми, които членуват в Асоциацията дават работа на около 1000 човека. Всяка една от тях е предприела съкращения на хора и стимули за работа. Повечето от тези фирми работят повече от 15 години на българския пазар и досега не са изпадали в такава ситуация. Лекарският протест в София приключи както бе планирано - точно един час след началото му. Преди медиците в София щафетно протестираха лекарите в Сливен, Стара Загора, Смолян и Бургас. Протестите ще продължат до края на месеца, информира БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети