РИОСВ-Перник търси кой пусна булдозерите в р. Рилска

С писмо Басейнова дирекция-Благоевград разпорежда щетите в коритото на реката да бъдат възстановени

Десислава Панайотова-Янкова
03.11.2010
размер на текста:

Дали щетите са обратими?

Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник издирва информация за собствениците на вилните селища, който се строят на брега на Река рилска и самите извършители на безобразията в коритото на реката.
Както dennews.bg писа частни булдозери газят водите на река Рилска, прекрояват коритото й и трупат високи диги, за да се спасят къщите строящи се на самия бряг.
Екоинспекторите на място са констатирали щетите нанесени на природата. Сега се чака отговор от общинската служба „Земеделие и гори” в Кочериново кои са собствениците на имотите, за да се установи и кой е извършителя на посегателствата.
„РИОСВ веднага извърши проверка на място и беше установено, че има нарушение и нанесени щети. След като получим официална информация за собствениците ще задействаме процедура за съставяне на актове. Ние подадохме сигнал и в Басейнова дирекция-Благоевград и от там е била извършена проверка на място”, обясни началникът на отдел „Превантивна дейност, КПКЗ, биологично разнообразие и
защитени територии” в РИСОВ-Перник Силвия Димитрова.
Кметът на село Пороминово Венелин Петров очаква следващата седмица екип от Басейнова дирекция да направи втори оглед на място.
„Бях информиран, че е направена проверка от Благоевград, но аз не съм присъствал на място. Затова помолих за второ посещение, за да мога да посоча какви са притесненията на местните хора”, каза Петров за dennews.bg.
От Басейнова дирекция е издадено писмо с което разпореждат извършителите на „строителните” работи в коритото на река Рилска да коригират щетите.
Булдозери са изместили реката в ново корито и са натрупали високи диги. Според хора от селото това е станало водите на реката стигнали до самите къщи, които все още се строят.
За да спасят инвестициите си частниците са натрупали чакъл и така са отдалечили реката от естествения й бряг, като до къщите се образувало малко езеро. „Новите” брегове на реката представляват високи купища от камъни.
Според местните хора грубата намеса в естествения път на реката и разрушаването на местообитанията на няколко защитени вида животни, обитаващи ливадите и коритото на реката, която е и част от НАТУРА 2000, става по незаконен начин.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети