14 години съдят лихварката Фролошка за нападение над полицай

Заради леко ПТП тя скъсала пагоните и отнела оръжието на униформен, подобно дело имало и срещу бизнесмена Росен Колев

DenNews.bg
26.11.2010
размер на текста:

Командирът на отряда през 1996-а година Костадин Георгиев( отляво) беше сред свидетелите. Снимка: dennews.bg

Лихварката от село Червен брег Валентина Фролошка, която бе арестувана през месец юни при операция „Лихварите” бе доведена под конвой и с белезници в Районния съд в Дупница днес от женския затвор в Сливен като обвинеяма по дело, което се точи срещу нея за нападение над полицай и отнемане на оръжието му вече 14 години. 10 от които преписката се е прехвърляла между прокуратурата и полицията и едва от 2006-а вече е преминала в съда.
Фролошка прекара около 30 минути в килията за арестанти на партерния етаж на съдебната палата в Дупница, след което придружена от четирима полицаи, бе въведена в съдебната зала.
Делото се точи от 1996-а година, когато през месец септември действащият тогава полицай Йордан Стаменов се прибирал към дома си в ж.к „Бистрица” в Дупница. Йорданка Фролошка била спряла на пътя луксозното си БМВ в компанията на неин приятел. Според твърденията на полицая той не видял колата на Фролошка пред себе си, защото тя не била пуснала фаровете, ударил я и счупил задните й стопове. Това било причината Фролошка и нейния приятел да излязат, да започнат да го бият, откъснали пагоните от униформата му, взели му пистолета, и избягали. След около 15-ина минути двамата били засечени от патрулна кола и арестувани.
От 14-те години, в които се води делото срещу Фролошка, преписката 10 години се е прехвърляла между прокуратурата и полицията и едва от 4 години е в съда.
Общо петима свидетели бяха разпитвани на днешното заседание по делото, сред тях бе и нападния полицай Йордан Стаменов. Сред свидетелите бе и неговият пряк началник Костадин Георгиев, който по време на нападението през 1996-а година е бил командир на отделението на автопатрулните полицаи. Костадин Георгиев заяви, че му е обидно вече 14 години да го разкарват из съдебните зали и да се явява като свидетел по дело, което е трябвало вече отдавна да бъде решено. Още повече, че и той и нападнатия му колега са пенсионери от години и присъствието им е свързано и с разходи, които натоварват семейните им бюджети.
На днешното заседание показания дава и 72-годишният бивш пазач в мандрата в ж.к „Бистрица” Петър Соколов, тъй като на метри от сградата й се разиграла грозната сцена с нападението над униформения полицай. Той обясни, че по това време не е чул нищо, защото е бил зад 3-метрова ограда, освен това прекарал вече и инсулт и нищо не си спомня от показанията, давани от него пред полицията и съда по време на 14-годишния процес. Въпреки това, възрастният мъж се е явявал по всички изпратени му призовки.
Бившият командир на отделението Костадин Георгиев обясни, че това не е първото подобно дело в Дупница, което се води за нападение над полицай. През 1997-а година известният местен бизнесмен Росен Колев отмъкнал автомат от полицая в караулката пред полицията в Дупница, след като го нападнал. Поводът за екшъна станал отказа на полицая да го закара у дома с патрулна кола. Това дело, което се точило в продължение на 10 години в съда, било прекратено по давност, обясни Костадин Георгиев.
Валентина Фролошка бе арестувана в средата на юни при операция „Лихварите”. От дома й в село Червен брег, от фамилен апартамент в Дупница и още един имот на семейството й бяха открити тетрадки с имената на 160 длъжници, както и 10 000 лева на пачки. Като залог за даваните от нея кредити бяха открити около 140 златни накита лични документи, черна и бяла техника, нотариални актове на имоти.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети