Избират нов Съвет на директорите в бобовдолската болница

След безпощадна критика от общинските съветници двама от мениджърите напуснали без да се отчетат

Десислава Панайотова-Янкова
26.11.2010
размер на текста:

Д-р Исталянова (правата) е отказала да подпише анекс. Болницата се управлява единствено от д-р Василева (вляво). Снимка: Архив

Нов Съвет на директрорите на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” в Бобов дол трябва да бъде избран до края на тази година. Това решиха общинските съветници в града, след като се оказа, че двама от тримата членове на досегашния борд са отказали да подпишат анекси към договорите си.
В момента болницата, която е в изклкючително затруднено положение, се управлява единствено от изпълнителния директор д-р Касимира Василева.
Напускането на председателя на вече несъществуващият Съвет на директорите д-р Маргарита Исталянова и другият член на борда дойде след безпощадна критика от страна на общинските съветници на сесията през септември. Тогава управленческият екип беше разкритикуван за липсата на стратегия за запазване на болницата, която се оказа, че не фигурира в новата областна здравна карта и е затънала в дългове.
На последното си заседание вечера ОбС-Бобов дол избра комисия с председател шефът на местяни парламент Нели Карипова, които да проведе конкурс за нов Съвет. Докуменити ще се подават до средата на декември, а самият конкурс беше насрочен за 27 декември. Дали ще се намерят кандидати, които да се нагърбят с нелеката задача за запазване на здравното заведение Карипова коментира лаконично.
„Все пак се надявам все още да има загрижени за Бобов дол медици и мениджъри. Трябват ни местни патриоти, които да изготвят качествена стратегия”, каза за dennews.bg ОбС-шефът.
По нейна информация освен, че са отказали да подпишат анекси към договортите си, които щяха да запазят Съвета на директорите до провеждането на конкурса, напусналите медици не са внесли в ОбС отчет за работата си.
На извънредната сесия през септември, на която бяха поканени шефовете на Регионалния здравен център, НЗОК, областния управител и народните представители от Кюстендилско дойде единствено депутатът Мая Манолова. Тогава д-р Исталянова опита да обясни, че пари няма от къде да се намерят и беше разкритикувана, че това е работа на борда, а не на ОбС. Въпреки това има редица решения на местния парламен за отпускане на финансови помощи.
Както писахме отново на сесията вчета съветниците за пореден път съдействаха на болничната управа, като станаха гарант по дълга към ВиК-Кюстендил, който възлиза на 106 000 лв.

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети