Борисов: Отнетата US виза на Румен Петков е шамар за България

DenNews.bg
24.11.2010
размер на текста:

Румен Петков

Премиерът Бойко Борисов определи отнетата американска виза на бившия вътрешен министър Румен Петков като шамар за България.
"Когато основни фигури от областта на сигурността биват "публично зашлевени", това не говори добре за държавата като цяло", каза премиерът.
Според него това говори лошо за държавата, защото думата на Вашингтон и Брюксел била много важна.
"Не мога да кажа, че това ме изненадва. Това са на БСП фигурите, които четири години ръководеха службите", каза Борисов пред БНТ и добави: "Да ти вземат визата, това означава, че не искат "добър ден" да ти кажат. Това ме тревожи, а не че се състояла някаква оперативна среща, и това се ползва за отвличане на вниманието на обществото. Аз не искам да се отвлича вниманието ни от важните въпроси на обществото", коментира премиерът.
Той припомни, че когато е бил главен секретар на МВР, и тогавашният министър на вътрешните работи Георги Петканов не е имал виза за САЩ.
"Това говори много лошо за България. Отзвуците в чужбина, когато ни предстои нов мониторингов доклад ние наливаме в акциите на нашите противници, а имаме много в ЕС. Всеки лобира за своята държава и когато някой върви по-добре, се стремят да го спрат, не че са противници", уточни премиерът.
"Ако всеки, който излезе от ареста, го слушам какво приказва, всеки ден трябва да си сменям мнението", каза Борисов на въпрос дали му се е променило отношението към вътрешния министър Цветан Цветанов.
"И приходите на митниците са добри. И това, което МВР и ДАНС направиха през годината, е добро. Добре е, че кражбите на коли намаляха", аргументира доверието си към вътрешния министър премиерът, информира dnes.bg.
Борисов заяви, че повече е притеснен от говоренето, че проектът АБВ "ще възражда", и попита какво:

"Студената война, че отново ще бъдем врагове със САЩ или с кой? Това ме тревожи повече и заслужава анализ".
Борисов беше категоричен, че няма да влиза в интригите на Иван Костов и Мартин Димитров за писмото им до ЕНП заради това, че премиерът реабилитирал режима на Тодор Живков.
"Как, като си преподавал политикономия на социализма и си писал статия по тая тема в "Работническо дело", сега пишеш писма до ЕНП", коментира премиерът.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети