Пети работник жертва на строежа на магистрала „Люлин”

20-годишен бере душа в пернишката болница, инцидентът стана след инспекция на Бойко и Плевнелиев

DenNews.bg
02.11.2010
размер на текста:

Четирима работници загинаха, а десет бяха ранени до сега. Снимка: stroitelstvo.info

20-годишният строителен работник Орлин Митов пострада след падане от 18-метрова височина при строежа на магистрала "Люлин", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".
Младежът е от врачанското село Остров. Той е назначен от фирма подизпълнителка на мащабния обект - "Интер 2004". Инцидентът станал към 16 часа, когато работникът стъпил на кофражна плоча и полетял надолу. Пострадалият е настанен в пернишката болница с опасност за живота. Орлин е с фрактура на черепа, счупено бедро и травма на белия дроб, съобщи д-р Вяра Церовска, директор на здравното заведение. В момента лекарите извършват тежка черепно-мозъчна операция.
Председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" замина веднага за мястото на инцидента. Комисия от експерти на дирекция "Анализ на риска и оперативен контрол" на АПИ започна незабавно проверка на случая заедно с органите на МВР и Инспекцията по труда. След приключване на разследването АПИ ще обяви официално резултатите от проверката. Председателят на пътната агенция Божидар Йотов инициира спешна среща утре с изпълнителя на строителството, и с надзора на АМ "Люлин" за изясняване на обстоятелствата по инцидента.
Днес министър-председателят Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев направиха инспекция на строителството на магистралата. Двамата провериха хода на строително-монтажните работи, на напредъка и качеството на извършената дейност. След множеството проверки на магистралата през последните няколко месеца, премиерът обеща, че на всеки 20 дни ще информира как върви строителството.
Това не е първият инцидент на новостроящата се магистрала. На 21 юни работник на турската фирма "Мапа Дженгиз" загина при трудов инцидент там. Кофражистът Борислав Пейчев загина от удар на чук, който паднал върху него при декофриране на скеле на колона L 4 в участък 13- 700 на автомагистрала "Люлин". Работникът, който бил на скелето, изтървал чук, който паднал върху Борислав Пейчев и го убил на място. В момента на инцидента загиналият работник е стоял върху стабилизаторите на автокрана и е разговарял с краниста, не е носил предпазна каска, каквато е притежавал. На 17 април пък трима турски работници загинаха при трудова злополука на строежа на магистралата при наливане на бетон на елемент от съоръжение в района на село Голямо Бучино. Десет човека общо пострадаха тогава.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети