Кметът на Кюстендил: Непушачите да плащат половин здравна вноска

DenNews.bg
02.11.2010
размер на текста:

Петър Паунов

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов обяви, че внася искане до министъра на финансите Симеон Дянков и до министъра на здравеопазването Стефан Константинов непушачите да плащат 50 на сто от здравната вноска.
Това трябва да е стимул за всеки здравомислещ гражданин и е европейска и световна здравна практика в цивилизованите страни, заяви Паунов. Там хората, които се грижат за здравето си и държат другите да зачитат правото им да бъдат здрави, получават финансови облекчения от държавата за това, че са избрали тази позиция, и поради факта, че намаляват здравния и финансов риск.
През пролетта община Кюстендил забрани в своя наредба пушенето на закрито от 1 юли. След това обаче бяха отменени прoмени в закона за здравето и така на практика беше позволено пушенето почти навсякъде. Независимо че наредбата, която общинарите в Кюстендил гласуваха през март, е по-"слаба" от закона, кметът на града Петър Паунов заяви, че документът остава в сила и "от 1 юли всеки, който иска да запали цигара, ще трябва да излиза навън".
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети