Всяко пето евро от европейските пари се краде

DenNews.bg
02.11.2010
размер на текста:

Данните от нов доклад на ЕК разкриват, че количеството европейско финансиране, изгубено заради измами и "незаконни плащания" миналата година, почти се е удвоило до 1,3 милиарда паунда, съобщава www.theparliament.com.
Изчислено е, че всяко пето евро от отпуснатите пари "е било източено от корумпирани чиновници".
Измамите при ползването на средства от ЕС включват и искания за средства за поддържането на лимонени и портокалови овощни градини, които реално не съществуват на италианския остров Сицилия. При друг от случаите, хиляди евро за били изплатени на животновъди в Словения за несъществуващ добитък. Според доклада на ЕК "Борба с измамите", нередностите при отпускането на земеделски помощи, които ангажират почти половината от бюджета на ЕС, струват 1,2 милиарда паунда. Все пак, най-големи измами през 2009 г. са били извършени в сферата на кохезионната политика, където средствата отиват в най-бедните региони на Европа. Тази политика струва повече от 1/3 от целия бюджет на Евросъюза. Предполагаемите измами и нередности в тази сфера са достигнали 1,2 милиарда паунда миналата година. Едно на всеки пет евро, отишли за помощ, са били отклонени от корумпирани служители.
Около 2/3 от твърденията за измами в ЕС засягат шест страни: България, Румъния, Гърция, Италия, Полша и Испания. Тези разкрития бяха направени, след като лидерите на ЕС се съгласиха на 2,9% увеличение на бюджета на съюза за 2011 г.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети