Майки против промени в Кодекса за социално осигуряване

DenNews.bg
02.11.2010
размер на текста:

Майките смятат, че промените ще демотивират жените да раждат.


Сдружение „Настоящи и бъдещи майки" изрази своето притеснение от готвените промени в част от Кодекса за социалното осигуряване.
Организацията не подкрепя увеличението на базата за изчисляване на обезщетението за бременност и раждане от 12 на 18 месеца. От там са изпратили писмо до председателите на различни комисии в парламента, ангажирани с въпроса.
Сред основните цели, залегнали в програмата на ГЕРБ, е преодоляване на демографската криза в България и увеличаване на раждаемостта, започва писмото на майките. Според майките обаче предвидената промяна по никакъв начин не съвпада със заявените цели.
Според тях мярката ще се отрази изключително негативно върху младите жени с кратък трудов стаж. Това ще ги демотивира да раждат преди да натрупат изискуемия осигурителен стаж.
Мярката е насочена неправилно към поставените в неравностойно положение, поради заобикаляне на закона от страна на работодатели, които не сключват трудови договори или не внасят осигуровки на реалните доходи.
Това може да се избегне при осъществяване на по-сериозен контрол, нарушенията би следвало да се установяват от компетентните органи и предвидените санкции да се прилагат с цялата им строгост, съветват майките.
В изпратеното писмо те настояват да се направи финансова обосновка за очакваните резултати от тази мярка.
Ако предложението се реализира, ще доведе до нищожен икономически ефект, но за сметка на това отрицателен стимулиращ такъв, изтъкват още майките.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети