Прокуратурата разследва сигнала на dennews.bg за снимките на д-р Дашков

Адвокатите от Центъра за защита правата в здравеопазването готвят становище на спешно заседание тази вечер

DenNews.bg
19.11.2010
размер на текста:

Заместник-административния ръководител на държавното обвинение в Дупница Димитър Начев е получил доклад по случая от говорителя Емил Павлов.

След разкритията в dennews.bg прокуратурата в Дупница започва разследване за зловещите снимки на болен от рак пациент, публикавани във Фейсбук от хирурга д-р Борис Дашков. Държавното обвинение се самосезира, а говорителят Емил Павлов е изпратил доклад до заместник-административния ръководител в Дупница Димитър Начев.
Прокурор Павлов коментира, че освен Закона за здравето и лекарската тайна, д-р Дашков е нарушил и Конституцията на република България, в която в член 32 е записано следното:
(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Тази снимка вече е изтрита от албума на д-р Дашков в профила му във Фейсбук.


Успоредно с разследването на прокуратурата в Дупница, със случая се заемат и адвокатите от Центъра за защита правата в здравеопазването, които се събират спешно тази вечер и утре ще излязат с официално становище по случая, съобщи Ангелина Бонева, която работи активно от години там.
Пред dennews.bg тя коментира, че е потресена от публикуваните от д-р Дашков снимки на 92-годишния болен от рак пациент, който е покойник от месец март тази година.
„Постъпката на този доктор е гнусна… Това е повече от отвратително. Това е грозно и на фона на работата на лекарите, които правят всичко възможно, за да помагат на хората, целият им труд се обезмисля. Нарушени са много закони, тотално са потъпкани правата на този болен човек и това че вече е покойник, по никакъв начин не оправдава д-р Дашков. Видно е и от снимките и от неговите коментари, че той съвсем умишлено е публикувал тези снимки явно, за да се почуства интересен и различен и да впечатли аудиторията. За мен всичко това представлява комплексарска история, утре някой може да реши да публикува снимка на открита фрактура, на родено с увреждане бебе или на рак на матката например. Д-р Дашков трябва да понесе цялата отговорност. На първо място, той е нарушил лекарската тайна, нарушил е Европейската харта за правата на пациента, нарушил е редица разпоредби, алинеи и точки”, коментира пред dennews.bg днес потресена от видяното Ангелина Бонева.
Скандалът около д-р Борис Дашков гръмна вчера, след като екипът на dennews.bg се натъкна на стената на най-голямата социална мрежа „Фейсбук” на потресаващи снимки. На снимка се вижда 92-годишен пациент с разядена и гноясала от злокачествен тумор на ухото глава.
От една от снимките бе видно, че са правени в дома на пациента, на когото д- р Дашков е извършвал промивки и превръзки, става ясно от коментарите по-долу.
Снимките, които са били публикувани от д-р Борис Дашков още на 29-и юни в албума „На работа” се появиха зловещо на стената във „Фейсбук” след поредния коментар от негов приятел.
На въпроси на свои приятели той отговаря доста охотливо, от което става ясно, че в продължение на месеци д-р Дашков е коментирал въпросните снимки, без да се притеснява или да чувства угризения.
Днес лекарят е изтрил снимките под широкия медиен натиск.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети