Танов: Румен Петков и Галеви разпределяли наркотрафика

СРС-тата от срещата на бившия мнинистър и бизнесмените са унищожени, посочи Цветан Цветанов

DenNews.bg
19.11.2010
размер на текста:

Ваньо Танoв снимка:news.bg

Сещата между Румен Петков и Братя Галеви не е била за предаване на важна информация, а за преразпределяне на територии.
Целта е била да се разберат страните да не си пречат и да не воюват, за да не попаднат по този начин в полезрението на службите.
Това заяви шефът на Агенция „Митници" Ваньо Танов, който беше гост в сутрешния блок на БНТ.
Скандалът гръмна през 2008 година, когато стана ясно, че тогавашният вътрешен министър Румен Петков е разговарял с Братя Галеви в офис на басейна „Спартак”. Срещата е организирана от Алексей Петров. Според Галеви те са поискали да се видят с министъра, за да му съобщят нещо важно, свързано с националната сигурност. И до момента обаче не е ясно каква е били темата на разговора.
‘Да, за мен тази среща е била за договаряне с посредничеството на Алексей Петров по отношение на движението на наркотични средства и тази договорка касае Златко Баретата и Галеви, за да не си пречат взаимно - едните да изнасят синтетиката, а другите да връщат хероина в България’, заяви Танов и допълни:
„Това да става на бартер, за да няма движение на парични потоци, за да не могат да бъдат разкрити."
По-късно, също пред БНТ, вътрешният министър Цветан Цветанов посочи, че е достоверна версията на Ваньо Танов, че Румен Петков е осигурявал „чадър" над Пламен Галев и Ангел Христов-Геле чрез посредничеството на Алексей Петров.
„СРС-тата от разговора на Румен Петков с Братя Галеви са унищожени и това е причината бившият вътрешен министър да не се разследва”, съобщи министър Цветан Цветанов.
„Не случайно Румен Петков е описван като демон”, посочи Цветанов, припомняйки книгата на германския журналист Юрген Рот.
Според вътрешния министър някои от героите в книгата „Новите демони" са се припознали в заглавието. Има неща, които действително може да се каже, че са така, заяви той, като коментира, че Рот има смелостта да ги назове с истинските им имена.
Вътрешният министър добави, че за него не е никаква изненада, че Петков е посредничил между отделни криминални групировки.
Директорът на Агенция „Митници" коментира и контрабандата на цигари, причините, довели до увеличението й и за приходите от акцизи.
По думите му обаче през ноември се забелязва нещо странно - въпреки растежа на икономиката потреблението не се покачва.
„Българските граждани не смеят да харчат и пестят парите си”, подчерта Танов.
Той изрази убеденост, че през следващата година повишаването на икономиката ще доведе и до по-високо резултати в приходната част, информира news.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети