Освободиха рибата в Река рилска за свободна миграция

Зам.-министърът на МВР Веселин Вучков отбеляза победа на екологична битка, започнал като редови жител на село Стоб

Десислава Панайотова-Янкова
19.11.2010
размер на текста:

Веселин Вучков

Заместник-министърът на МВР Веселин Вучков отбеляза победа на битка, която започнал с институциите още преди 15 г. като редови жител на родното си село Стоб. Вторият след Цветан Цветанов в силовото министерство със задоволство съобщи на съселяните си, че дългото чакане за възраждането на река Рилска в землището на Стоб вече е възможно. Едва този месец институциите откликнали на десетките сигнали и жалби за изграждане на проходи на бетоновите прагове в коритото на реката при село Пороминово. Заради изкуствените ограждения рибата не можеше да мигрира на север.
Името на заместник-министъра е на първо място в десетки подписки към сигнали за екологичното бедствие. Последната жалба до община Кочериново с искане за изграждане на рибните проходи Вучков подписал малко преди да стане министър-през 2007 г.
„Защо трябваше толкова дълго време на институциите за да отреагират?”, с въпрос отговори на въпроса зам.-министърът.
За решаването на проблема се наложила намесата на депутата Валентин Микев и областния управител на Кюстендилско Любомир Анчев.
„От идната пролет рибата ще може да се върне на север. А за да я опазим от бракониери, ако трябва ще сложим добровлци по цялото течение”, закани се Вучков.
Той не пожела да коментира какво е развитиоето на проверката в община Кочериново и кмета Костадин Катин.
Както dennews.bg писа полиция конфискува документация и разпита служители в кметството, заради съмнения за сключване на неизгодни сделки и нецелесъобразно харчене на пари от еврофондовете. В последствие шефът на ОД „Полиция”-Кюстендил комисар Георги Джоглев беше награден, като министър Цветанов посочи като повод за отличието и акцията в Кочериново.
„Да си пожелаем, че и в нашата община ще се случат положителни неща. Макар и трудно, макар и стъпка по стъпка си пожелавам всички да почувстваме солидарността на европейския данъкоплатец и да усетим по-благоприятни условия за живот в малките населени места. Държавата по реда на редица оперативни програми, най вече по линия на ДФ „Земеделие” също може да помогне за развитието на Стоб.
На път е да се реализират два проетка-за канализация и ремонт на центъра на селото. Но преди всичко парите трябва да бъдат похарчени по честен и прозрачен начин, така че всички да почувстваме, че в харченето им има смисъл и полза”, каза още Вучков.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети