Македонци поругаха български военни гробове

DenNews.bg
18.11.2010
размер на текста:

От ВМРО-НИЕ искат незабавна намеса на България.

Eдинадесет гроба на български офицери в двора на църквата „Св. Успение Богородично" в Ново село, Щипско в днешна Република Македония, са разкопани, а тленните останки на погребаните са изнесени, съобщиха от ВМРО-НИЕ.
Сред поруганите гробове е и този на легендарния деец на македонското освободително движение, българският офицер Христо Чернопеев. Мястото е едно от известните военни гробища, в което са погребани загинали по време на Първата световна война български офицери.
От ВМРО са настояли пред министрите Аню Ангелов, Николай Младенов и Божидар Димитров бързо да се изиска информация от македонските власти и да се предприемат скоростни действия за възстановяване на гробовете и паметниците.
ВМРО настоява външният министър Младенов да изиска незабавно обяснение по случая от посланика на Република Македония у нас. Към момента никой в Република Македония не дава точна информация за целта на ексхумацията, нито за плановете относно гробището.
Според ВМРО, посегателството срещу тези гробове и паметници е обругаване на българското войнство и тежка обида за Българската армия. Оскверняването на военни гробища граничи с военно престъпление и българската не трябва да остава безучастна.
Според войводите, подобни събития са се случвали многократно през последните 50 години като целта е да се заличат следите от българската нация на територията на днешна Република Македония.
Преди дни председателят на ВМРО - Народна партия в Щип Зоран Костовски е поставил официално въпроса за възстановяване на паметника на Христо Чернопеев.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети