С дело Едвин Сугарев изяснява психостатуса на Никола Филчев

Бившият главен прокурор се срещал с Алексей Петров по съседски

DenNews.bg
17.11.2010
размер на текста:

Едвин Сугарев ще разходи Филчев до съда, ако прокуратурата не го направи. Снимка: 24 часа

Толкова време не беше свършено нищо по въпроса за връзката между главния прокурор Никола Филчев с две убийства от началото на века, тъй като имаше разпънат прокурорски чадър над тези дела, заяви Едвин Сугарев по БНР.
Надявам се, че тези дни бившият главен прокурор ще бъде арестуван и ще бъде подведен под отговорност, посочи той.
"Така или иначе ще му се наложи да се разходи до съда, след като е употребил спрямо мен израза "клозетен драскач". Аз още сега ще се обадя на своя адвокат и ще заведа дело срещу него, като ще поискам в хода на това дело да бъде и психиатрично освидетелстван, за да се види изобщо може ли да носи отговорност", коментира Сугарев.
Просто не е вярно, че Филчев е бил по-близък с ген. Атанас Атанасов, отколкото с Алексей Петров, убеден е той.
"Срещите му с Алексей Петров са много чести и той разчиташе на практика на защитата на баретите поради някои свои психологически особености, свързани със страхова психоза. Освен всичко им правеше доста услуги. На практика се получи нещо като престъпен триумвират, съставен от Алексей Петров, Никола Филчев и Филко Савов, който беше шеф на реално действащите барети по това време. Това бяха хора, които никой не смееше да пипне, и те доста свободно боравеха в своите операции", твърди Сугарев.
Според него си е личало, че Филчев е бил абсолютно неадекватен за функциите, които е изпълнявал като главен прокурор, след като е освободил поста.
"Вместо да бъде оставен по живо и по здраво да си кара пенсията обаче, беше изпратен като посланик на България. Аз не бих се учудил, ако човекът, който го отдалечи от България по този начин, е човекът, който е поддържал и по-нататък чадъра върху неговите дела", посочи той и уточни, че става въпрос за президента Георги Първанов.
„Освен с тези събития Първанов може да е свързан и с Алексей Петров, каквито догадки неведнъж вече се изказаха и според мен са доста обективни”, добави Сугарев.
Самият Филчев отрече да е обвинен в две убийства, след като вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че бившият главен прокурор е заподозрян за убийствата на прокурора Николай Колев и ямболската адвокатка Надежда Георгиева.
"Обвиненията се повдигат по следния начин: събират се доказателства от следствието и ако има достатъчно доказателства, прокурорът повдига обвинение и го внася в съда. Такова обвинение към мен няма", обясни Филчев пред Нова телевизия.

Дали Никола Филчев има общо с две убийства?


"Питайте вътрешния министър Цветан Цветанов защо иска да ме арестува", добави той.
"На фона на това се чувствам добре и нищо не чувствам", отговори той на въпрос дали се чувства застрашен.
Филчев подчерта още, че пред никого не е ходатайствал за назначаването на Алексей Петров.
"Докато не стана скандалът от 2008 г., не съм знаел даже, че е секретен служител", каза той.
"Събирали сме се с него като съседи, за да обсъдим изграждане на улица, но никога насаме. С Атанас Атанасов съм по-близък, отколкото с Алексей Петров. У Атанасов съм ходил на гости, а у Петров – не", разкри бившият главен прокурор.
"Чака се съдът да се произнесе, нямам отношение към делото на Петров. Нямам и право да коментирам по едно висящо дело. 40 години съм работил в системата. В закона ясно е казано, че съдии и прокурори нямат право да коментират несвършените дела", подчерта Филчев и веднага добави: "Но те нямат право да коментират и свършените".
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети