Оправдаха Николай Цонев по обвинението за неизгодна сделка

DenNews.bg
17.11.2010
размер на текста:

Заради ареста на Цонев беше наказан прокурор Роман Василев. Снимка: dnevnik

Софийският градски съд оправда бившия военен министър Николай Цонев за сключване на неизгодна сделка за 8 млн. лв. за купуването на мобилен завод за метални конструкции.
По-рано през деня прокуратурата поиска 4 години и 6 месеца затвор за Цонев. Според обвинението Цонев е действал умишлено и пренасочвайки пари от бюджета на ВВС за купуването на машината, той е намалил отбранителната способност на армията.
Срещу Цонев има и друго обвинение - за даване на подкуп. Той обаче беше пуснат от ареста, след като на 1 април беше задържан със съдията от Софийски градски съд Петър В. Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Тогава те бяха обвинени за предлагане и даване на 20 хил. евро подкуп на следователя Петьо Петров. Попов също е на свобода срещу 10 хил. лв.
Заседанията на съда по делото за подкупа са насрочени за края на ноември. Случаят стана известен заради първия арест на съдия и заради репликата на зам. градския прокурор Роман Василев към полицаите при ареста на Николай Цонев: "Тъй като сте абсолютен престъпник, колеги, като за всеки един престъпник, долу на земята!". Василев беше наказан само с порицание, след като видеото от ареста беше разпространено от МВР.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети