100 000 лв. подкуп взимат пътните полицаи всеки месец

DenNews.bg
16.11.2010
размер на текста:

Полицаите "заработват" по 100 бона на месец към заплатите си.

100 000 подкупа месечно се дават на ниво пътна полиция у нас, съобщи Тихомир Безлов, експерт от Центъра за изследване на демокрацията по време на кръгла маса в НС. Темата на срещата беше "Корупцията и организираната престъпност в ЕС.
Миналата година е имало момент, в който масово полицаите отказвали да вземат подкупи, заради изтекла информация за вътрешна проверка срещу тези рецидиви, допълни Безлов в анализа си. Заедно с това се вземат масирани мерки на вътрешните отдели в полицейските служби в 27-те страни на ЕС срещу корумпираните служители, допълни той. В редица държави обаче, сред които и България, крупни криминални предприемачи установяват контрол върху назначенията в полицията и службите за сигурност, коментира Безлов. Посредници от типа на бивши полицейски офицери или агентите на службите за сигурност, адвокати и информатори, бизнесмени и политици могат да улеснят корупционния обмен с криминалните групи, се казва в анализа. Тези клиентелистки мрежи улесняват контактите и са типични за страни като България, Кипър, Гърция, Португалия и др.
Страните-членки на ЕС могат да бъдат разделени на седем клъстъра в зависимост от степента на тяхната уязвимост от корупционен натиск на организираната престъпност и способността на институциите да се справят с него. В първия - Дания, Финландия и Швеция страните успешно се справят, в последния, седми, България дели място с Полша и Румъния и резултатите там не са добри. В тези страни организираната престъпност най-активно използва корупцията, а институционалното противодействие е най-слабо. Най-мощният инструмент за въздействие от страна на организираната престъпност в ЕС е политическата корупция, а криминалните групировки упражняват най-силен натиск върху полицията и местната власт, подчерта Тихомир Безлов.
У нас границата между легалната и незаконната икономика е далеч по-размита от тази в повечето страни-членки на ЕС, посочи в анализа Тихомир Безлов.
В анализа се съдържат и редица препоръки на ЕК: разработване на независим механизъм за корупционен мониторинг, мрежа от независими информационни източници, разработване на инструменти за събиране на данни, изработване на индикатори, включване на алтернативни източници на информация и др.
Участници в дискусията бяха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, председателят на ДАНС Цветлин Йовчев, председателят на вътрешната парламентарна комисия Анастас Анастасов, депутати, дипломати и експерти, информира БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети