И новият шеф на ВАС допуснал грешка в имотната си декларация

DenNews.bg
15.11.2010
размер на текста:

Досега Колев беше председател на Софийски градски съд.

С 19 гласа "за" и 3 недействителни бюлетини Висшият съдебен съвет избра Георги Колев за председател на Върховния административен съд.
Предложението ще бъде изпратено на президента Георги Първанов, който трябва да подпише указ за назначаването на Колев. Безпрецедентно днес заседанието на ВСС беше предавано на живо по БНТ и БНР.
Основните проблеми, които стоят пред ВАС не биха могли да бъдат разрешени от първия път. Смятам, че това може да стане със съвместна работа както с председателя на ВАС така и с членовете на ВСС. Това каза по време на изслушването си на заседанието за избор на председател на ВАС Георги Колев.
До момента на ВАС са възложени дела от първа инстанция. Във ВАС работят 80 човека и данните от предходната година сочат, че на всеки един от тях му се е падало да разглежда по 200-250 дела. Тази натовареност води до насрочването на заседанията по делата в срок след 9-10 месеца. Внесени са проектоизменения на административно процесуалния кодекс, което е стъпка в правилната посока, каза Колев.
По отношение на администрацията, Колев заяви, че са налице множество проблеми от процесуален характер.
Извънредното заседание на ВСС за избор на председател на ВАС беше открито от министъра на правосъдието Маргарита Попова. Тя припомни, че предложението за кандидатурата на Георги Колев, в момента председател на Софийски градски съд е подписано от 17 члена на ВСС, между които и на главния прокурор Борис Велчев. На случаен принцип, електронно беше избрана и тричленна комисия по избора на председател на ВАС с председател Георги Шопов.
При обсъждането на кандидатурата му на въпрос за имотното си състояние Георги Колев заяви, че е допуснал грешка в декларирането. Той каза още, че не се притеснява, че във ВАС работят съдии с голям опит, на които разчита за професионална подкрепа. Георги Колев каза още, че много трудно може да бъде манипулиран. След като Колев беше помолен да напусне заседанието председателят на Етичната комисия на ВСС Цони Цонев съобщи, че става дума за техническа грешка при попълването на имотната декларация на Колев, както и че не е вярна информацията, че съпругата му е нарушила закона, информира БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети