Осъдиха по-малкия от братя Галеви по делото за обида

Ангел Христов отнесе 4 500 лева глоба и ще плати 4 000 на съветниците от „Атака”, Пламен Галев бе оправдан

Даниела Методиева
15.11.2010
размер на текста:

Съдия Скоклева прочете присъдата пред двамата ищци и адвокатите на подсъдимите. Снимки: dennews.bg

По-малкият от братя Галеви- Ангел Христов- Геле бе осъден и трябва да плати 4 500 лева глоба за обидата „идиоти”, изречена за двамата съветници от „Атака” Милен Попов и Методи Стойнев в предаване по местната кабелна телевизия през месец ноември 2008-а година. Съдът не уважи гражданските искове на двамата обидени да бъдат обезщетени с по 25 000 лева и им присъди 12 пъти по-малко, като те ще получат по 2 000 лева. Геле ще бъде реабилитиран и съдебното му минало ще бъде изчистено 1 година, след като плати глобата, освен ако не обжалва присъдата.
По-големият брат- Пламен Галев бе оправдан по всички повдигнати му от защитата на съветниците обвинения.
Присъдата бе произнесена от съдия Ели Скоклева в отсъствие на двамата подсъдими по време на днешното заседание и с нея приключи близо 2-годишната сага в съдебната палата в Дупница.

Адвокатите Емил Велинов и Александър Райнов хвърлиха всички сили, за да защитят своите довереници.


Защитникът на Ангел Христов адвокат Александър Райнов направи всичко възможно, за да намали максимално присъдата на своя довереник и хвърли и последните козове, за да постигне това. Той поиска съдия Скоклева да назначи нова съдебно-психиатрична експертиза. Той обяви в съдебна зала, че според него е било налице кратковременно разстройство на съзнанието на Геле и не следва да му бъде вменена вина, да му бъде налагана наказателна отговорност, а гражданските искове на двамата атакисти да бъдат отхвърлени. Райнов припомни на съда изказването на Геле по време на едно от заседанията: „Не си спомням какво съм казал”.
В защитната си пледоария адвокат Райнов обяви, че си е направил труда да се порови в тълковния речник, в който е описано, че думата идиот има научно и разговорно значение. Според него по време на съдебния процес не е станало ясно кой от двата аспекта на тази дума е бил използван при изричането й. Освен това, от експертизата също не е станало ясно по безспорен начин, че гласът е именно на Геле, а не на някой друг. Като капак адвокат Райнов поиска от съда да назначи психиатрична експертиза и на Милен Попов и като основание за това представи протокол от заседание през 2006-а година по дело, на което ищец е отново Милен Попов и по което са представени доказателства, че той е преживял разстройство в адаптацията. След като съдия Скоклева отхвърли тези две искания от страна на адвокат Райнов той и колегата му Велинов поискаха отвод, но и това бе оставено без уважение. Двамата адвокати обявиха, че правят това искане, защото досега съдия Скоклева не е допуснала нито една от техните молби, а Велинов посочи, че го е глобявала заради отсъствия, въпреки представени документи от негова страна.

Адвокат Антон Сирокав (в средата) обяви, че не е доволен от присъдата. 


Защитникът на Пламен Галев адвокат Емил Велинов пледира пред съда неговият довереник да бъде оправдан по повдигнатото му обвинени за съучастие, защото никъде от представения запис от местната кабелна телевизия не се е чуло той да изрича думата „идиоти”, а само неясно потвърждение за нещо изречено от Ангел Христов. Това изказване на Велинов накара защитникът на двамата атакисти адвокат Антон Сираков да го обяви за влюбен заради топлото почти пролетно време. Сираков пледира съдът да бъде по-строг с Памен Галев и Ангел Христов.Той се мотивира с факта, че не са засегнати само личностите Милен Попов и Методи Стойнев, а и общинските съветници и едно такова изказване от никой не може да се приеме като комплимент. Сираков обяви пред съда, че целта на исковете, написани от двамата съветници е двамата подсъдими Пламен Галев и Ангел Христов да си дадат сметка, че нямат право да наричат свои опоненти „идиоти”. Сираков обърна внимание и на това, че и Пламен Галев и Ангел Христов са били кандидати да народни представители и като членове на Консултативния съвет към кмета определят облика на град Дупница.
След заседанието Антон Сираков обяви, че не е доволен от присъдата.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети