Софийският университет излиза на протест утре

DenNews.bg
15.11.2010
размер на текста:

Цачева не можа да разубеди студентите. Снимка: БГНЕС

Софийският университет отново ще излезе на протест утре. Това стана ясно по време на обсъждане на проблемите в образователната сфера, на която присъстваха ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев, председателят на парламента Цецка Цачева и представители на академичната общност.
Въпреки че в петък от Народното събрание съобщи, че на университета ще бъдат преведени 2 млн. лева, спестени от депутатите, протест ще има.
Със звуци, наподобяващи сигнала за национална тревога и плакати "Само парно не ни грее" и "Инвестиции, а не икономии" студентите от Софийския университет посрещнаха председателя на парламента Цецка Цачева. Въпреки призива й да седнат, те останаха прави с мотива, че не е достатъчно топло. По време на обсъждането на проблемите в сферата ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев отбеляза, че ръководството на университета е благодарно за финансовата помощ на Народното събрание.
"Това, че миналата седмица СУ получи уверение за 2 млн. допълнително, съвсем не означава, че нашето шествие-митинг няма да се състои утре", каза той. Според проф. Илчев реформите наистина се правят трудно в условия на криза, но правителството е закъсняло с цяла година.
"Проблемът с финансирането на СУ не започва от есента на 2009 г., нито от есента на 2010 г.", посочи Цачева. Тя допълни, че реформите в образованието и науката са спешни и трябва да се правят успоредно, информира БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети