Кутев: Ромите от блок 20 ще съдят държавата

DenNews.bg
12.11.2010
размер на текста:

Блок 20 вече е в историята.

"Ромите от вече съборения блок 20 в Ямбол ще осъдят държавата", предупреди от пленарната трибуна депутатът от "Коалиция за България" Антон Кутев.
Той попита вътрешния министър Цветан Цветанов за мерките, които е взел по случая Националният съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси към Министерски съвет.
Цветанов отговори, че сградата е била опасна за пребиваване и действията са предприети, за да се запази животът на хората там.
"Това, което говорите и искате да правите – политика от блок 20 в град Ямбол, аз мисля, че не е коректно", обърна се към Кутев вицепремиерът.
Според Цветанов депутатът се държал като политик, който през последните 20 години не е живял в България и му предстояло да си ходи.
"За 50 апартамента на ромите не ви пука, а за ваш'те 6 ви пука", контрира обаче Кутев. Той посочи, че на мястото на 50-те частни ромски жилища сега няма нищо.
"Какво пречеше да се оправи блокът, а не да се разруши? Година и половина сте на власт, освен разруха друго не сте направили", заяви Кутев.
Според него не друг, а МВР е трябвало да предприеме необходимите мерки срещу разрушаването на блока.
Само преди дни Административният съд в Ямбол отмени заповедта на кмета на града Георги Славов за събарянето на ромския блок 20.
Сградата беше съборена през септември. Тогава градоначалникът нареди блокът, обитаван от ромски семейства, да бъде срутен, след като панел от сградата рани тежко 11-годишно момиче.
Засегнатите от събарянето на обекта подадоха жалба в съда срещу кмета на града.
В мотивите е посочено, че преди да се пристъпи към събарянето на сградата, съдът е дал указания назначената от кмета комисия да проучи състоянието на блока и да даде предложение за бъдещето му, както и да изслуша собствениците на апартаменти.
Членовете на комисията обаче не били изслушали собствениците на апартаменти, преди да се произнесат за статута на блока, нито пък са отправяли такава покана към тях.
"Общината не е изпълнила това императивно правило, което е съществено нарушение на процедурата и е достатъчно основание за отмяна на заповедта, без да се обсъжда правилността на изложените в нея фактически и правни основания", се посочва в решението на съда.
Административният съд присъжда общината да заплати на жалбоподателите направените разноски по делото.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.
Блок 20 в Ямбол се прочу заради самонастанилите се в него ромски семейства, които години наред го обитаваха и рушаха.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети