Мощите на св. Йоан Кръстител идват в София за три дни

DenNews.bg
12.11.2010
размер на текста:

Министър Димитров пръв обяви, че мощите са на св. Йоан Кръстител. Снимка: dnevnik

Мощите, открити край Созопол, за които беше съобщено, че са на св. Йоан Кръстител пристигат днес следобед в София. Те ще бъдат изложени за поклонение в храм- паметника "Св. Александър Невски" до понеделник.
Реликварият с намерените вътре части от ръка, лицева част и зъб, бяха открити при разкопки в началото на август. Един от първите, който обяви, че това са мощите на свети Йоан Кръстител беше министърът без портфейл, отговарящ за българите в чужбина Божидар Димитров. Тогава беше съобщено, че произхода на откритието ще бъде доказано със специална експертиза. Досега официално резултати не са съобщавани. Малко след като бяха открити, отново Димитров заяви, че се носели слухове, че обявените за мощи, вършели чудеса.
След като останките бъдат внесени в църквата, патриарх Максим ще отслужи молебен. Предвидено е Сливенският митрополит Йоаникий да оглави бдение през нощта. Вечерта в събота бдението ще бъде поето от Русенския митрополит Неофит.
"Ако има голям интерес от поклонници, реликварият вероятно ще остане по-дълго. Светинята идва освен за Путин, и за софиянци", обясни Божидар Димитров пред вестник "Труд", като поясни, че заради мощите на Йоан Кръстител, чиято глава е била отсечена, и неговата щяла да "хвръкне".
Откритието предизвика напрежение в археологическата общност, защото според част от археолозите в търсене на сензацията се е прибързало със заключенията около находката. "Това е, защото са разтърсвани от дива завист... Защо бе, майка му стара, защо толкова злоба! Ей т'ва не мога да си обясня при този шибан народ, при тези шибани колеги - защо го правят", реагира тогава министърът за българите в чужбина Божидар Димитров.
Временни промени в движението се въвеждат около храма "Св. Александър Невски" в София заради излагането там на мощите, съобщи пресцентърът на Столичната община.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети